Ciepłe barwy i podłoga w szachownicę, czyli o wnętrzach Clay.Warsaw

Ciepłe barwy i podłoga w szachownicę, czyli o wnętrzach Clay.Warsaw

W dawnym magazynie wojskowym w Warszawie powstała przestrzeń kreatywna Clay.Warsaw. Miejsce inspiruje samą architekturą i designem – oryginalne elementy dawnej architektury komponują się z najlepszym polskim wzornictwem. 

Duży magazyn o powierzchni 500 m2, który stać się miał wspólną przestrzenią biurową – oto pole do popisu dla każdego architekta. Inwestorzy postanowili zmienić dawną przestrzeń magazynu wojskowego w miejsce pracy kreatywnej, na które składać się miały część biurowa, studia, magazyny, sale konferencyjne, a także zaplecze socjalne – trzy kuchnie i pomieszczenie użytku wspólnego. Projekt wnętrza tego niezwykłego obiektu powierzyli oni architektowi Mateuszowi Baumiller. Za jego sprawą powstało miejsce, które samo w sobie inspiruje do działania.

 Inspiracją dla projektanta była charakterystyczna architektura obiektu. Zewnętrzne okablowanie, wysokie stropy oraz podpory konstrukcyjne nadają wnętrzu loftowego charakteru. Dodatkowo industrialny sznyt dodają przeszklenia w czarnych ramach oraz wyeksponowane przez architekta podciągi i belki, które wcześniej zostały skrzętnie ukryte. Aby przełamać magazynowy i surowy charakter przestrzeni postanowiono wprowadzić rozwiązania typowe dla wnętrz mieszkalnych.

Ciepłe barwy i podłoga w szachownicę, czyli o wnętrzach Clay.Warsaw

Przeciw konwencjom 

We wnętrzu pojawiają się zaokrąglone ściany, malowana lamperia oraz niebanalna kolorystyka. Ta ostatnia, oscylująca pośród palety beżów i złamanych różów, nieczęsto ozdabia wnętrza biurowe. Dzięki niekonwencjonalnym barwom, a także ciepłym dodatkom projekt wnętrza wyłamuje się z utartych schematów, proponując zupełnie nową jakość. 

Istotą założenia było zaaranżowania przestrzeni, której użytkownicy będą czuli się dobrze i swobodnie. Miejsce miało sprzyjać zarówno kreatywnej pracy, jak i efektywnemu wypoczynkowi czy konstruktywnej rozmowie. Pomagają w tym wygodne kanapy, znakomite malarstwo czy wyjątkowe elementy architektury, jak przedwojenny dźwig windowy. Ikony polskiego designu pięknie prezentują się na zachowanej posadzce ułożonej w czerwono-białą szachownicę.

Ciepłe barwy i podłoga w szachownicę, czyli o wnętrzach Clay.Warsaw

Jak podzielić dużą przestrzeń? 

Magazyn o dużej powierzchni oraz siatce słupów konstrukcyjnych został podzielony na mniejsze strefy przy pomocy wprowadzenia trzech ciągów komunikacyjnych. Trakt środkowy stanowią dwie kuchnie, magazyn, pomieszczenie socjalne oraz sale konferencyjne. Trakty boczne to studio i biuro – połączenie ich ze sobą umożliwiają otwierane na dwie strony sale konferencyjne oraz kuchnia. Dzięki takiemu podziałowi cała przestrzeń stała się mobilna, a przy tym zaadaptowana do potrzeb inwestora. 

Architekt zamiast zamykać przestrzeń starał się nadać jej otwarty charakter. W ten sposób uniknięto ciasnych pomieszczeń, a wnętrza wypełnia powietrze i światło. Będąc w obiekcie można poczuć skalę kubatury bez jednoczesnego przytłaczającego wrażenia. W planie przestrzeni wyraźnie odcinają się poszczególne strefy, zaś duże przeszklenia i zasłony dają możliwość zarówno łączenia stref ze sobą, jak i zapewnienia prywatności.

 Zobacz galerię zdjęć wnętrz Clay.Warsaw 

Ciepłe barwy i podłoga w szachownicę, czyli o wnętrzach Clay.Warsaw – metryczka projektu 

typ projektu: wnętrze biurowe

inwestor: Clay.Warsaw

pracownia: Baumiller

autor projektu: Mateusz Baumiller

realizacja: 2020

lokalizacja: Warszawa

zdjęcia: PION Studio

opracowanie: Wiola Imiolczyk

 

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!