Potęga koloru w industrialnym biurze we Wrocławiu

Potęga koloru w industrialnym biurze we Wrocławiu

We Wrocławiu powstało biuro projektu pracowni mode:lina, które pełne jest energetyzujących kolorów nawiązujących do identyfikacji wizualnej marki. Obiegająca biuro geometryczna siatka kolorów dynamicznie łączy ze sobą kolejne powierzchnie.

 Niestandardowe rozwiązania, ciekawe patenty i oryginalne podejście do projektowania – tak po krótce moglibyśmy opisać działalność architektów z biura projektowego mode:lina. Pracownia specjalizuje się we wnętrzach komercyjnych i przestrzeniach publicznych. Jedną z ciekawszych realizacji, o których pisaliśmy niedawno, jest aranżacja wnętrza kawiarni w Poznaniu. Tym razem architekci poproszeni zostali o zaaranżowanie przestrzeni biurowej dla firmy Totalmoney.pl zajmującej się porównywaniem produktów bankowych na rynku. Nowe biuro miało być nowoczesne i oddawać energię drzemiącą w marce i jej pracownikach.

Nowoczesna przestrzeń biurowa łączy w sobie soczyste kolory wyciągnięte bezpośrednio z identyfikacji wizualnej marki z industrialną estetyką. Pierwsze skrzypce gra tutaj wielobarwna siatka geometrycznych płaszczyzna, która obiega biuro. Otwarte biuro składa się z kolejnych przestrzeni wydzielonych przy pomocy ażurowych konstrukcji, ścianek z roślinami oraz przepierzeń. Ten prosty zabieg zapewnił pracownikom odpowiednią prywatność i dystans w ramach każdego działu przy równoczesnym zachowaniu swobody komunikacji.

 

 

Potęga koloru w industrialnym biurze we Wrocławiu

Intuicyjny podział biura 

Architekci posłużyli się prostymi zabiegami funkcjonalnymi, aby stworzyć czytelny podział przestrzeni. Znaczącą rolę odgrywają graficzne oznaczenia pomieszczeń oraz elementy kolorowej metaloplastyki, które prowadzą po wnętrzach. Cała część zaplecza biura ulokowana została w centralnie położonym kubiku, przez który prowadzą geometryczne kolorowe grafiki przeplatane dobrze widocznymi budkami telefonicznymi.

Potęga koloru w industrialnym biurze we Wrocławiu

Cyber-inspiracje 

W poszczególnych salach konferencyjnych pojawiły się detale, które odwołują się do sposobu pracy oraz narzędzi wykorzystywanych przez zespół analityków. Układ scalony stał się motywem przewodnim w przestrzeni największej z sal konferencyjnych, gdzie architektom udało się zintegrować stalowe dekoracje z panelami akustycznymi, które stały się niemal niewidoczne. Ściany ozdabiają stare myszki oraz klawiatury. 

W pozostałych salkach przyjęto motywy dużego sejfu bankowego, a także charakterystycznych punktów na mapie Wrocławia. Pojawiły się w nich przestrzenne postaci Monsterek, które związane są z brandingiem marki. W ten sposób pomieszczenia wspólne takie jak playroom zyskały niemal plakatowy charakter. We wspólnej kuchni oraz jadalni zamontowano ciekawy żyrandol z drewnianych łyżek, a w jednej z sal konferencyjnych jako dekorację zastosowano słuchawki i mikrofony.

Zobacz galerię zdjęć industrialnego biura we Wrocławiu 

Potęga koloru w industrialnym biurze we Wrocławiu – metryczka projektu 

typ projektu: wnętrze biura

inwestor: Totalmoney.pl

pracownia: mode:lina

zespół projektowy: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin, Anna Kazecka, Joanna Lenart

realizacja: 2019

lokalizacja: Wrocław

projektowana powierzchnia: 800 m2

zdjęcia: Patryk Lewiński

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!