Industrialna nuta w aranżacji biura w Gdańsku

Industrialna nuta w aranżacji biura w Gdańsku

Anonimowa przestrzeń pracy pełna sztampowych rozwiązań? Nic z tych rzeczy – w gdańskim biurze nie brakuje elementów nawiązujących do charakteru firmy. Niebanalny charakter wnętrza oddają oryginalne wzornictwo i industrialne nawiązania, zaproponowane przez pracownię Asymetric Studio. 

Gdańsk już dawno stał się jedną z najbardziej pożądanych lokalizacji – zarówno na polu mieszkaniowym, jak i gastronomicznym. Restauracje takie jak Pobite Gary zachwycają wyjątkowymi aranżacjami i przyciągają miejscowych oraz turystów. W sercu Trójmiasta przybywa także realizacji biurowych, które różnią się od typowych wnętrz w stylu open space. Jedną z nich jest aranżacja biura opracowana przez pracownię Asymetric Studio, w której poszczególne elementy wnętrza nawiązywać mają do charakteru firmy. 

Inwestor zajmuje się projektowaniem konstrukcji pływających, w związku z czym naturalnym wydało się wykorzystanie stali oraz obłych elementów. Architekci w bardzo konsekwentny sposób posłużyli się charakterystycznymi motywami, tworząc spójną i atrakcyjną przestrzeń na dużym metrażu. Początkowo biuro było otwartą przestrzenią o powierzchni kilkuset metrów kwadratowych, zaś jedyny podział wnętrza wprowadzała siatka słupów. Architekci zamienili tę jednostajną i zunifikowaną przestrzeń w miejsce z charakterem. 

Pracę rozpoczęto od wytyczenia czytelnych traktów komunikacyjnych oraz funkcjonalnego strefowanie przestrzeni. Pozostawiono otwartą część biura, która służy jako miejsce pracy projektantów, jednak oprócz tego zaproponowano podział na mniejsze pomieszczenia, takie jak salki konferencyjne, biuro prezesa, części socjalne czy zaplecze.

Industrialna nuta w aranżacji biura w Gdańsku

Staranny dobór materiałów 

Inwestor podkreślał swoją słabość do industrialnej estetyki, która dobrze komponowała się z profilem firmy. Zastane elementy konstrukcyjne miały zostać wyeksponowane stając się integralną częścią powstającego projektu. We wnętrzu odnajdziemy nieotynkowane słupy oraz odsłonięte stropy. Biegnące pod sufitem instalacje również pozostawiono widoczne, co dodatkowo potęguje „techniczny” wygląd pomieszczeń. 

Architekci zaproponowali paletę barw w stonowanej kolorystyce. Szarości przełamują intensywne akcenty kolorystyczne w postaci czerwieni, która dynamizuje kompozycję. Wybrano laminaty w przygaszonych kolorach, ryflowane płyty MDF oraz bieloną sklejkę sosnową. Uzupełnieniem są lakierowane stalowe profile oraz szkło zbrojone. We wnętrzach przeważa wyposażenie wykonane na specjalne zamówienie klienta. Projektanci opracowali bryły i formy zabudowy oraz mebli wolnostojących, ale również elementów stalowych służących jako ramy dla wewnętrznych przeszkleń. Pojawiają się również dekoracje i detale, które nadają całości wyszukanego sznytu. 

Przestrzeń miała być nie tylko estetyczna, ale i komfortowa oraz funkcjonalna. Architekci dobrze przemyśleli potrzeby użytkowników biura oraz zadbali o to, aby praca tutaj pozytywnie wpływała na ich samopoczucie. We wnętrzach nie mogło zabraknąć zielonych roślin, które oddają ducha trendu projektowemu biophilic design. Żywe rośliny nie tylko poprawiają jakość pracy poprzez zmniejszenie poziomu hałasu oraz oczyszczanie powietrza, ale też redukują poziom stresu pracowników. Przestrzeń wypełniona zielenią stanowi bez wątpienia atrakcyjne miejsce pracy, w którym można czuć się dobrze.

Zobacz galerię zdjęć aranżacji biura w Gdańsku 

Industrialna nuta w aranżacji biura w Gdańsku – metryczka projektu 

typ projektu: wnętrze biura

inwestor: prywatny

pracownia: Asymetric Studio

projekt: 2019

lokalizacja: Gdańsk

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!