Industrialny klimat w sopockim multitapie No.5

Industrialny klimat w sopockim multitapie No.5

Multitap No.5 w Sopocie to obowiązkowy punkt programu podczas wakacyjnego wypadu nad morze – nie tylko dla miłośników rzemieślniczych piw, ale też dla fanów dobrego designu. Zastane industrialne elementy budynku pracownia PB/STUDIO pięknie uzupełniła eleganckimi wykończeniami. 

Projektowany lokal mieści się w samym sercu Sopotu, a za aranżację jego wnętrza odpowiada pracownia PB/STUDIO. Jako że multitap szczyci się szeroką selekcją piw rzemieślniczych, sercem całej przestrzeni nie mogło być nic innego, jak imponujący bar. Niemal 20-metrowa konstrukcja o monolitycznym betonowym blacie zwraca uwagę i zachęca, aby przysiąść i spróbować jednego z regionalnych piw podawanych na 20 kranach. Oprócz pieczołowicie wybranych trunków, w lokalu serwuje się również wyszukane dania z kuchni tex-mex. A wszystko to w doskonale zaprojektowanych industrialnych wnętrzach.

Industrialny klimat w sopockim multitapie No.5

Stylowy misz-masz 

W projekcie wnętrza architekci postanowili wykorzystać elementy istniejącej tkanki zabudowy i zestawić je z eleganckimi wykończeniami. W ten sposób powstało kameralne industrialne wnętrze w gustownym wydaniu. Jasne terazzo pięknie komponuje się z wybarwionym na ciemno drewnem dębu oraz miękkimi, tapicerowanymi meblami. Paletę materiałów uzupełnia surowa blacha stalowa – to z niej wykonano między innymi okładzinę baru. Wyraźny rysunek stali pokrył również jedną ze ścian lokalu. 

Zastana stalowa konstrukcja podkreślona została głęboką turkusową barwą. Jako aranżacyjne naprowadzenie wykorzystano motyw koła wpisanego w kwadrat. Ten geometryczny wzór pojawia się między innymi w przepierzeniach wykonanych z ciętych pustaków ceramicznych. Wiele indywidualnych detali we wnętrzu wykonanych zostało na specjalne zamówienie.

Industrialny klimat w sopockim multitapie No.5

Praktyczny podział wnętrza 

Sopocki lokal charakteryzuje długi i wąski plan, który wymagał dobrego rozplanowania przestrzeni. Ważnym elementem strefującym wnętrze jest centralnie zlokalizowany bar. Podział przestrzeni podkreśla także układ posadzki złożonej z jasnych pól tarazzo oraz drewnianej deski. W najdalszej części zaproponowano też dynamizujące przestrzeń podwyższenie. 

Bliżej wejścia udało się wydzielić strefę z miękkimi siedziskami i niskimi stolikami pełniącą funkcję dziennej części kawiarnianej. W głębi lokalu zaaranżowano strefę wieczorną ze sceną dostosowaną do okazjonalnych koncertów. Tutaj pojawiły się stoły ze zróżnicowanymi typami siedzisk. Aby w pełni wykorzystać potencjał tego miejsca zaprojektowano otwieraną witrynę frontową, a także świetlik. Ten ostatni dostarcza światło dzienne do strefy zlokalizowanej w dalszej części lokalu.

Zobacz galerię zdjęć sopockiego multitapie No.5 w industrialnym stylu

Industrialny klimat w sopockim multitapie No.5 – metryczka projektu 

typ projektu: wnętrze restauracji

inwestor: No.5

pracownia: PB/Studio

realizacja: 2019

lokalizacja: Sopot

zdjęcia: Jakub Piórkowski

opracowanie: Wiola Imiolczyk

 

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!