Nowoczesne biuro ING Tech w Elektrowni Powiśle

Nowoczesne biuro ING Tech w Elektrowni Powiśle

Po latach funkcjonowania biura ING Tech Poland w Katowicach nadszedł czas, aby otworzyć kolejną placówkę. Tym razem wybór padł na stolicę i jeden z najmodniejszych adresów ostatniego czasu – Elektrownię Powiśle. Zabytkowy kompleks, który dopiero co przeszedł rewitalizację, to doskonałe miejsce dla klimatycznego biura. Przestrzeń łączy w sobie domową atmosferę z matematycznym pięknem oddanym za pomocą języka designu. 

Poznańska pracownia mode:lina wielokrotnie już udowadniała, że zna się na rzeczy. Architekci specjalizujący się w projektowaniu przestrzeni publicznych stawiają na nowoczesne aranżacje okraszone dobrym wzornictwem, a przy tym funkcjonalne i sprzyjające pracy. Całkiem niedawno pisaliśmy o wnętrzu kawiarni Matcha w Poznaniu, które projektanci ubrali w naturalne materiały i zieleń. W przypadku nowoczesnego biura ING Tech nie mogło być inaczej – ciepłe drewno, naturalne materiały i zieleń budują charakter przestrzeni. 

W przestrzeni recepcji połączono domową estetykę mebli z wyrazistym patternem ze sznurków i bujnej zieleni. Zaokrąglone kształty wyposażenia dobrze komponują się z kolorystyką marki. Podobne rozwiązania zaproponowano w przestrzeniach socjalnych, czyli dużej wspólnej kuchni, coffee point'cie i łazienkach. Sieć kolorowych sznurków górująca ponad ciągami komunikacyjnymi to motyw zaczerpnięty z matematycznego świata analityków ryzyka finansowego przedstawionego w filmie „Piękny umysł”.

 

Nowoczesne biuro ING Tech w Elektrowni Powiśle

Jeszcze biuro, czy już dom 

Estetyka i funkcjonalność to jedno, ale równie ważnym było, aby nowo zaaranżowane biuro przyciągało najzdolniejszych tzw. positive vibem. Architekci zadbali o to, aby pracownikom nie brakowało rozrywki – służy temu Fun Zone, czyli strefa z widokiem na najbardziej tętniącą życiem część kompleksu Elektrownia Powiśle. W Fun Zone można zarówno zjeść wspólnie posiłek, jak i rozruszać się na rowerku stacjonarnym czy wyładować emocje boksując worek treningowy. Nie mogło zabraknąć także stołu do piłkarzyków oraz Playstation.

 

Nowoczesne biuro ING Tech w Elektrowni Powiśle

Podział przestrzeni 

Projektanci postanowili podzielić przestrzeń biura na mniejsze strefy mieszczące 10-12 stanowisk pracy. W ten sposób wydzielono miejsca dla codziennych spotkań zespołów, zachowując jednocześnie możliwość elastycznych zmian układu niektórych stref. Ten model projektowania dobrze wspiera podejście Agile, czyli metody, w której na co dzień pracuje firma – przestrzeń biura zapewnia swobodę i przejrzystość. 

Aranżacja nowego biura sprzyja budowanie relacji, dzięki dobrze przemyślanym przestrzeniom swobodnej pracy bez wzajemnych zakłóceń. Liczne strefy funkcjonalne pozwalają na spotkania i tworzenie wewnętrznej sieci networkingowej, która ułatwia integrację poszczególnych zespołów.

Zobacz galerię zdjęć nowoczesnego biura ING Tech w Elektrowni Powiśle 

Nowoczesne biuro ING Tech w Elektrowni Powiśle – metryczka projektu

 typ projektu: wnętrze biurowe

inwestor: ING Tech Poland

pracownia: mode:lina

zespół projektowy: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin, Anna Kazecka, Marta Wójcik

realizacja: 2019

lokalizacja: Elektrownia Powiśle, Warszawa

projektowana powierzchnia: 1300 m2

zdjęcia: Patryk Lewiński

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!