Strefa meet-and-greet w ING Bank Śląski w Katowicach

Strefa meet-and-greet w ING Bank Śląski w Katowicach

Aranżacja strefy wejściowej w parterze budynku ING Banku Śląskiego w Katowicach to niebanalny pomysł na wywołanie swobodnej atmosfery służącej mniej i bardziej formalnym rozmowom. Przestrzeń coworkingu oraz relaksu tworzą spójną całość. 

Bytomska pracownia Medusa Group wielokrotnie zachwycała zarówno projektami architektury obiektów, jak i ich wnętrz. Jedną z realizacji śląskich architektów była powierzchnia biurowa Hali Koszyki, utrzymana w surowej i nowoczesnej stylistyce. W projekcie atrium ING Banku Śląskiego w Katowicach chłodna estetyka porzucona została na rzecz ciepłego designu, który sprzyjać ma rozmowom i nieformalnym spotkaniom. Architekci poszukiwali możliwości zlokalizowania w jednym miejscu przestrzeni do coworkingu oraz relaksu, która w całości stworzyłaby niedużą kawiarnię. 

Przestrzeń wspólna mierzy 180 m2 i zlokalizowana jest w strefie wejściowej w parterze budynku przy ulicy Sokolskiej 34 w Katowicach. Założeniem projektowym była aranżacja przestrzeni, która wykorzystywana byłaby zarówno w celu odbywania spotkań z klientami banku, jak i służyłaby nieformalnym rozmowom pracowników w przerwie od pracy. Mając do dyspozycji wysoką i pełną światła strefę wejściową obiektu pracownia postawiła na drewno, z którego zbudowana została imponująca konstrukcja.

Strefa meet-and-greet w ING Bank Śląski w Katowicach

Las w budynku banku 

Wysoka i otwarta przestrzeń stanowiła wyzwanie – architekci musieli znaleźć pomysł, aby wypełnić ją nie tylko w poziomie, ale też w pionie, równoważąc w ten sposób kierunki horyzontalne i wertykalne całej kompozycji. Zdecydowano się na monumentalną konstrukcję z litego szczotkowanego buku, która daje efekt sztucznego lasu. Konstrukcja ograniczona jest w płaszczyźnie poziomej poprzez wprowadzenie drewnianego podwyższenia w formie tarasu. 

Imponująca instalacja przyciąga wzrok i zatrzymuje go na dłużej. I właśnie taki cel przyświecał projektantom, którzy chcieli zaprojektować miejsce, w którym klienci i pracownicy banku będą chcieli się zatrzymać i przysiąść na kawę. Strefa meet-and-greet uzupełniona została o drewniany bar z wtrąceniami z czarnej stali. Wysokie hokery pozwalają na szybkie espresso przy barze, zaś szereg niskich tapicerowanych foteli zachęca, aby rozsiąść się na dłużej.

Strefa meet-and-greet w ING Bank Śląski w Katowicach

Wewnątrz i na zewnątrz 

Chociaż projektowana strefa meet-and-greet znajduje się wewnątrz budynku, architekci chcieli powiązać tę półprywatną przestrzeń hallu z przestrzenią miasta. Przyjęta forma miała nawiązywać do parku, którego korony drzew rozprzestrzeniają się we wnętrzu przestronnego atrium. Przestrzeń prowadzi także dialog z zielonym tarasem zaprojektowanym na zewnątrz budynku, a także z małą architekturą przed obiektem. Wejście główne do banku otaczają liczne nasadzenia kwiatowe – żółte i pomarańczowe tulipany ożywiają ulicę, a jednocześnie wpisują się w kolorystykę, z jaką utożsamiana jest marka.

Zobacz galerię zdjęć strefy meet-and-greet w ING Bank Śląski w Katowicach 

Strefa meet-and-greet w ING Bank Śląski w Katowicach – metryczka projektu 

typ projektu: strefa coworkingu

inwestor: ING Bank Śląski

pracownia: Medusa Group

autorzy projektu: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała

współpraca autorska: Dorota Pala, Anna Szuba, Marta Kwolek

konstrukcja: Figura.team

wykonawca: Arch Instal

realizacja: 2018

lokalizacja ul. Sokolska 34, Katowice

projektowana powierzchnia: 180 m2

zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!