Lokal, który pachnie chlebem

Lokal, który pachnie chlebem

Nowy lokal w katowickiej dzielnicy Piotrowice to już druga piekarnia działająca pod szyldem Lokal Bakery. W piekarni oprócz kuszących podniebienie zapachów wypieków czeka również dobry design według pomysłu Joanny Kubieniec i Katarzyny Długosz. 

Katowiczanie pokochali chrupiącą skórkę rzemieślniczych chlebów i maślany smak croissantów, które każdego dnia serwują piekarze Lokal Bakery. Dlatego piekarnia rozwija skrzydła i otwiera drugi punkt – tym razem w południowej części Katowic, w dzielnicy Piotrowice. Pierwszy Lokal Bakery to malutkie wnętrze o naturalnej i niewymuszonej estetyce. I tym razem koncepcja wnętrza opiera się o wykorzystanie naturalnych materiałów i ciepłej kolorystyki. Projekt wnętrza nowej siedziby wyszedł spod kreski Joanny Kubieniec oraz Katarzyny Długosz. 

Piotrowicka piekarnia jest zdecydowanie większa od swojej starszej siostry. Architektki do dyspozycji miały aż 130 m2, dzięki czemu udało się wydzielić odpowiednio dużo miejsca nie tylko dla długich kolejek wiernych klientów. W piekarni przewidziano też sporą przestrzeń dla gości, którzy zdecydują się zjeść śniadanie albo wypić popołudniową kawę w lokalu. Długi i masywny stół oraz liczne mniejsze stoliki zachęcają, aby w towarzystwie przyjaciół delektować się wypiekami.

Lokal, który pachnie chlebem

Piekarnia w drewnie 

Trzymając się naturalnych i nienachalnych rozwiązań stylistycznych, architektki pozostały wierne wykorzystaniu drewna. Jasne i ciepłe wybarwienie daje przytulny efekt, jednocześnie dobrze wpisuje się w filozofię tego miejsca. Chrupiące wypieki prezentują się smakowicie w tym minimalistycznym, ubranym w biel i szarości wnętrzu. Nie zabrakło długiej lady eksponującej całą paletę pyszności. Masywny mebel o czarnym froncie stanowi dominantę kompozycji i serce piekarni. 

Otwarta przestrzeń piekarni Lokal Bakery podzielona została na trzy strefy. Część z dużym, wspólnym stołem, przy którym można spotkać się w większym gronie, albo wymienić kilka zdań z nieznajomym sąsiadem, urządzona została najbliżej lady. Dla tych, którzy lubią obserwować życie ulicy, przewidziano wysokie hokery ustawione przy oknie. W trzeciej strefie znalazły się różowe kanapy i nieduże stoliki o drewnianych blatach.

 

Lokal, który pachnie chlebem

Wnętrze pełne światła 

Bez wątpienia dużym atutem tego miejsca są olbrzymie przeszklenia, przez które do środka wpada światło dzienne. Po przeprowadzeniu prac budowlanych – usunięciu ścianek działowych oraz odsłonięciu żelbetowego sufitu o widocznych żebrowaniach – udało się stworzyć przestronne i otwarte wnętrze pełne powietrza. Na podłodze znalazł się zacierany beton korespondujący z loftowym sufitem. Jedna z okiennych witryn umożliwia wyjście na taras. Architektki nie zapomniały też o roli, jaką we wnętrzach odgrywa zieleń. Lokal Bakery okraszony został zielony roślinami, które wychylają się ze wszystkich zakątków piekarni. W nawiązaniu do soczystej barwy roślin na jednej ze ścian zawisło duże płótno, urozmaicające kolorystyczną kompozycję.

Zobacz galerię zdjęć lokalu pachnącego chlebem

Lokal, który pachnie chlebem – metryczka projektu 

typ projektu: wnętrze piekarni

inwestor: Lokal Bakery

pracownia: Joanna Kubieniec 

autorki projektu: Joanna Kubieniec, Katarzyna Długosz

realizacja: 2019

lokalizacja: Katowice

projektowana powierzchnia: 130 m2

zdjęcia: Janina Tyńska

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!