Naturalne materiały w klinice wellness

Naturalne materiały w klinice wellness

Instytut MAÉ dostarcza przyjemności od wejścia. Warszawska klinika wellness, zaprojektowana przez pracownię BAUMILLERKOSSOWSKA, to gabinet dobrego nastroju – tutaj zatroszczą się o Twoje ciało i samopoczucie, a wszystko to w obłędnie urządzonych wnętrzach. 

Klinika wellness mieści się w samym centrum Warszawy, przy placu Stanisława Małachowskiego. Do usług świadczonych przez gabinet należą treningi mindfulness, treningi jogi, masaż manualny, czy zabiegi infuzji tlenowej. Wizyta w klinice to prawdziwa gratka dla zmysłów – stres i napięcie znikają, pozostaje błogi spokój. Ale MAÉ interesuje nas przede wszystkim ze względu na niezwykłe wnętrza, zaprojektowane przez pracownię BAUMILLERKOSSOWSKA. Klasa i design najwyższych lotów sprawiają, że tego raju nie chce się opuścić. 

Mae w języku japońskim oznacza „zanim, przed”. Właścicielka gabinetu podkreśla, że nazwa nie jest przypadkowa – doskonale oddaje filozofię miejsca. Gabinet nie ma być kolejnym spa, które tuszować ma skutki niezdrowego stylu życia. Tutaj działa się prewencyjnie i holistycznie, dlatego oprócz usług kosmetycznych, w Instytucie można poćwiczyć na macie, czy porozmawiać z dietetykiem.

Naturalne materiały w klinice wellness

Wnętrze ubrane w zieleń i róż 

Do mieszczącego się z zabytkowej kamienicy Instytutu MAÉ wchodzi się z poziomu ulicy. W reprezentacyjnym pomieszczeniu wejściowym znajduje się obszerny stół o masywnym drewnianym blacie, w otoczeniu wygodnych tapicerowanych foteli. Do kolejnych pomieszczeń prowadzi korytarz, którego ściany ozdabia sztukateria. Będąc w poszczególnych gabinetach można mieć poczucie przebywania w prywatnym mieszkaniu. Wszystko to za sprawą niezwykle ciepłej i subtelnej aranżacji oraz serca, które włożyła w to miejsce jego właścicielka. 

Wnętrza ubrane zostały w ulubione kolory i materiały inwestorki. Dominują tutaj stonowane kolory – pastelowa zieleń i pudrowy róż zakomponowane zostały z drewnem i odcieniami szarości. Projektantkom zależało, aby podkreślić zabytkowy charakter tego miejsca, dlatego wnętrza wypełnia elegancka sztukateria i klasyczne materiały wykończeniowe. W doborze dodatków i wyposażenia pracownia postawiła na minimalizm i nowoczesne wzornictwo. Efektem jest udany mariaż historii z tym co teraz. 

We wnętrzach króluje naturalny kamień w najróżniejszym wydaniu. Piękne marmury i granity uzupełniają się wzajemnie. Architektki celowo zrezygnowały z dekoracji w postaci malarstwa, czy rzeźb, aby goście nie czuli się przytłoczeni designem. Zamiast tego postawiono na naturalną bazę i subtelną zabawę fakturami oraz kształtami ścian i sufitów. Posadzka wykonana została z dębowej klepki.

Naturalne materiały w klinice wellness

Zieleń dla odprężenia 

W gabinecie nie brakuje zieleni. Szczególnie w strefie wejściowej, która z tradycyjnej recepcji zamieniona została w przyjemną przestrzeń rozmowy przy wspólnym stole. To tutaj rozmieszczone zostały donice z żywymi tropikalnymi roślinami. Obecność roślin w instytucie wellness dodatkowo wpływa na odbiór przestrzeni. Nie od dziś wiadomo, że zieleń we wnętrzach sprzyja wyciszeniu i relaksowi.

Zobacz galerię zdjęć kliniki wellness

Naturalne materiały w klinice wellness – metryczka projektu 

typ projektu: wnętrze kliniki wellness

inwestor: Instytut MAÉ

pracownia: BAUMILLERKOSSOWSKA 

autorki projektu: Katarzyna Baumiller, Agnieszka Kossowska

realizacja: 2018

lokalizacja: pl. Stanisława Małachowskiego, Warszawa

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!