Wyjątkowe mieszkanie w dawnym warsztacie stolarskim

Wyjątkowe mieszkanie w dawnym warsztacie stolarskim

Dawniej wytwarzano tutaj drewniane meble i szlifowano stare deski. Teraz to miejsce, dzięki projektowi KEMA Studio, zmieniło się w wyjątkową przestrzeń mieszkalną, w której wciąż pozostaje dawny, przemysłowy duch. 

Projektowane mieszkanie znajduje się w portugalskiej stolicy – Lizbonie, gdzie mieszczą się także inne wnętrzarskie perełki, jak mieszkanie od Fala Atelier. Dzisiejszy projekt zlokalizowany jest w dzielnicy, gdzie zabudowa mieszkaniowa przeplata się z zakładami przemysłowymi. Lokal pełniący dawniej funkcję warsztatu stolarskiego usytuowany jest na piętrze podpiwniczonym w kamienicy mieszkalnej. Inwestorzy zwrócili się do pracowni KEMA studio, tworzoną przez dwie polskie architektki – Elizę Borkowską i Magdalenę Czapluk. Projektantki zadbały, by wykorzystać ogromny potencjał tego miejsca, zachowując i uwydatniając osobliwość przestrzeni. 

Dawne przeznaczenie lokalu niosło ze sobą również pewne trudności – miejsce to charakteryzowało się bardzo ograniczonym dostępem do światła dziennego. Projektantki starając się wprowadzać jak najmniej zmian budowlanych, postanowiły o otwarciu tylnej elewacji, wpuszczając do mieszkania naturalne światło. W ten sposób udało się także wzmocnić relację między wnętrzem a zewnętrzem. Lokal charakteryzuje otwarty plan, a podział przestrzeni uzyskano poprzez wprowadzenie dwóch prostych kubatur.

Wyjątkowe mieszkanie w dawnym warsztacie stolarskim

Dwa kubiki 

Do wykonania obu kubatur zastosowano trwałe, ekologiczne i lokalne materiały. Przy pomocy czarnego kubika, wykonanego z barwionych paneli z włókien drewnianych, wyodrębniona została strefa techniczna ze schowkami. Drugi, korkowy kubik, wykończony ciepłymi, akustycznymi panelami z korka, wyznacza granicę prywatnej części mieszkania. Sypialnia połączona została bezpośrednio z zewnętrzny patiem. 

O wyjątkowości tego miejsca decyduje w dużej mierze detal architektoniczny. Masywne ceglane łuki, czy stalowa konstrukcja podtrzymywana przez betonowe filary zostały zachowane i zestawione z nowymi elementami na zasadzie gry kontrastów. Zimna i dźwięcząca stal malowana na czarno dobrze komponuje się z ciepłym i wyciszającym jasnym korkiem. Dzięki temu powstała aranżacja o domowej atmosferze oraz przemysłowej tożsamości.

Wyjątkowe mieszkanie w dawnym warsztacie stolarskim

Drugie życie drewna 

Projektantki postanowiły wykorzystać pozostałe w warsztacie drewno i przywrócić je do życia. To z niego zrobiony został blat wyspy kuchennej, czy stoliki nocne, a także ciekawa kompozycja zdobiąca jedną ze ścian patia przypominające cyfrowe piksele. Odrestaurowano też stary mebel znaleziony w stolarni i ponownie użyto go jako szafka pod umywalkę. 

Strefa dzienna przykuwa pieczołowitym zestrojem materiałów. Umiejscowiona pod masywnym łukiem kuchnia przykuwa uwagę marmurowym blatem z dodatkową półką pomocniczą o wzorze tygrysiej skóry. Ciemne szafki wykonane ze szlifowanych czarnych paneli oraz złota lampa współgrają z korkową podłogą salonu. Czarno-biała, wzorzysta podłoga wykonana z kafli ceramicznych wyraźnie oddziela strefy mokre – kontynuowana jest z kuchni do łazienki, zawijając się efektownie na ścianę z lustrem. 

Niezwykłego wyrazu nabrało także zewnętrzne patio. Stworzono tu przestrzeń wielofunkcyjną z obiegającą taras ławką i donicą na pnącą się marakuję. Ambientowe oświetlenie pozwala na wypoczynek zarówno w dzień, jak i w nocy.

Zobacz galerię zdjęć wyjątkowego mieszkania w dawnym warsztacie stolarskim

Wyjątkowe mieszkanie w dawnym warsztacie stolarskim – metryczka projektu 

typ projektu: wnętrze mieszkania

inwestor: prywatny

pracownia: KEMA studio 

realizacja: 2017

lokalizacja: Lizbona, Portugalia

projektowana powierzchnia: 89 m2

zdjęcia: João Morgado 

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!