Otwarte wnętrze domu jak w wiejskiej stodole

Otwarte wnętrze domu jak w wiejskiej stodole

W Australii stanął wakacyjny dom inspirowany architekturą wiejskiej stodoły. Otwarty plan budynku w połączeniu z dużymi przeszkleniami tworzy niesamowity efekt. 

Architektura wiejska nierzadko budzi w nas skojarzenia z sielanką i życiem w bezpośredniej bliskości natury. Nic dziwnego, że rośnie grupa miłośników podmiejskich rozwiązań w budownictwie mieszkalnym. Wśród ciekawych projektów wnętrzarskich coraz częściej widzi się typ stodoły, wykorzystany jako współczesna przestrzeń mieszkalna, jak w przypadku projektu wnętrza nowoczesnej wiejskiej stodoły. Podobne założenie przyjęli architekci z australijskiej pracowni Paul Uhlmann Architects, projektując wakacyjny dom dla małżeństwa, ich dzieci oraz koni. 

Projektowany dom stanął w miejscowości Pullenvale w Australii. Oryginalną bryłę obiektu charakteryzuje dwukondygnacyjna, drewniana konstrukcja pokryta twardym drewnem i zwieńczona falistym dachem w przemysłowym stylu. Budynek doskonale wpisuje się w otaczający go zielony krajobraz. Przesuwne drewniane drzwi po obu stronach budynku umożliwiają otwarcie wnętrz stodoły na ogród.

Otwarte wnętrze domu jak w wiejskiej stodole

Nowoczesna stodoła do mieszkania 

Wnętrza nowoczesnej stodoły skrywają dwie kondygnacje, na których rozlokowane zostały wysoka strefa salonu połączona z kuchnią oraz jadalnią zlokalizowane na parterze oraz sypialnie i pomieszczenia prywatne na piętrze. Obiekt charakteryzuje obszerna, otwarta przestrzeń, do której światło dzienne wpada przez w całości przeszkloną jedną z elewacji budynku. To tam zlokalizowana została strefa kuchni. Niskie, drewniane szafki poprowadzone zostały pod oknami, dając imponujący widok podczas przygotowywania posiłków. Strefa kuchni oddzielona jest od strefy salonu masywnym stołem, pełniącym funkcję blatu roboczego. 

W głębi domu znajduje się wygodny salon wyposażony w masywne, skórzane sofy. Koniakowa barwa siedzisk dobrze koresponduje z licznymi dodatkami o etnicznych wzorach. Zamiast klasycznego stolika kawowego strefa wypoczynkowa wyposażona została w niską skrzynię o czarnych okuciach. W otwartej strefie dziennej mieści się też obszerny stół w otoczeniu ażurowych krzeseł. Po odsunięciu drewnianych ekranów w bocznej elewacji budynku, strefa jadalni otwiera się na zieleń ogrodu. 

Pokój dziecięcy zaplanowany został na piętrze. W pomieszczeniu pojawia się ciąg łóżek piętrowych, a wnętrze doświetla okno w północno-wschodnim szczycie budynku. Przeszklenie urozmaica swobodnie podwieszona półprzezroczysta zasłona w kremowym kolorze.

Otwarte wnętrze domu jak w wiejskiej stodole

Naturalne drewno we wnętrzu 

Oprócz samej bryły obiektu, wyjątkowy efekt wnętrza buduje niemal całkowite ubranie pomieszczeń w naturalne drewno. Grube deski i masywne belki zdobią ściany i sufity. Drewno wybrane zostało też jako materiał, z którego wykonano elementy wyposażenia. Bardzo konsekwentne wykorzystanie jednego materiału to odważny zabieg, który pozwolił jednak na stworzenie wyjątkowej przestrzeni do zamieszkania.

Zobacz galerię zdjęć domu, jak wiejskiej stodoły

Wnętrze domu jak w wiejskiej stodole – metryczka projektu 

typ projektu: wnętrze domu

inwestor: prywatny

pracownia:  Paul Uhlmann Architects

realizacja: 2019

lokalizacja: Pullenvale, Australia

zdjęcia: Andy Macpherson Studio

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!