Skandynawski design w projekcie biura Consafe Logistic

Skandynawski design w projekcie biura Consafe Logistic

Nikt nie lubi chłodnych, pozbawionych ducha przestrzeni biurowych. Dlatego miejsce pracy powinno być przytulne, sprzyjać wymianie myśli między pracownikami oraz kreatywnemu myśleniu. Właśnie takie wnętrze zaproponowała warszawska pracownia NicaDesign projektując biuro firmy logistycznej. 

Szwedzka firma Consafe Logistic zwróciła się do pracowni NicaDesign, aby architektka przygotowała projekt wnętrza powierzchni biurowej mierzącej blisko 700 m2. Biuro zlokalizowane jest w Warszawie i charakteryzuje się nietypowym, owalnym kształtem. Ponadto przeszklone elewacje budynku zapewniają dobre doświetlenie przestrzeni – światło dzienne wpada do wnętrza przez przeprute od ziemi do sufitu otwory okienne. Projektantka postanowiła zaproponować przestrzeń, w której pracownicy czuliby się dobrze i swobodnie, tworząc przestrzeń wypełnioną ciepłymi materiałami wykończeniowymi oraz przyjemną kolorystyką.

 Projektantka zaproponowała otwarte przestrzenie pracy w duchu open space, które rozciągają się wokół całego piętra budynku. W ten sposób stanowiska pracy pozostają dobrze doświetlone. Owalny plan przestrzeni zdeterminował układ, w którym pośrodku wydzielone zostały części wspólne oraz klatka schodowa. Taki układ dobrze sprawdza się w przestrzeniach biurowych, czego dowodem może być aranżacja biura Papaya Films. Również tutaj centralny plan piętra sprawia, że przestrzeń jest otwarta, a jednocześnie praktycznie podzielona na mniejsze strefy.

Projekt biura Consafe Logistic

Biuro w drewnie 

Szwedzka firma stawia na wnętrza w skandynawskim duchu – mają one zostać wypełnione przyjemnym drewnem, szarościami oraz jasnymi meblami. Białe ściany uzupełnione miejscami o drewnianą okładzinę dobrze komponują się z szarą posadzką oraz sufitem. We wnętrzach dużo jest przeszkleń, które wydzielają poszczególne strefy biura. Jako wyposażenie biurowy wybrane zostały ergonomiczne zestawy, składające się z biurek o regulowanej wysokości blatu, praktycznych kontenerków typu cargo oraz wygodnych krzeseł biurowych o szarym obiciu. Stanowiska rozdzielone są praktycznymi przegrodami, które ułatwiają skupienie.

 Przestrzenie wspólne zaprojektowane zostały z większą swobodą. Pojawiają się tutaj wygodne, bujane fotele, a także modułowe meble umożliwiające spotkania w kilkuosobowych zespołach. Dobrze wyposażony aneks kuchenny obejmuje jednorzędową zabudowę z jasnego drewna oraz ciąg wysokich hokerów dostawionych do blatu. W tej części znajdują się też niskie stoliki z krzesłami w kolorze ciemnej zieleni, a także część wypoczynkowa, wyposażona w pufy, stół do piłkarzyków oraz do tenisa stołowego.

Biuro ubrane w zieleń 

Zgodnie z duchem biophilic design, warszawskie biuro nie mogło zostać pozbawione roślinności. Tak w częściach wspólnych, jak i na stanowiskach biurowych nie brakuje zielonych roślin, które ożywiają wnętrze, a także mają szereg funkcji praktycznych – oczyszczają powietrze i sprzyjają koncentracji. W strefie wypoczynkowej zieleń roślin doniczkowych, rozstawionych w donicach stojących oraz na półkach regału, uzupełnia wykładzina o soczystej barwie.

Zobacz galerię zdjęć biura  

Projekt warszawskiego biura - metryczka projektu  

typ projektu: przestrzeń biurowa

inwestor: Consafe Logistic

pracownia: NicaDesign

autorka projektu: Patrycja Nica

projekt: 2019

lokalizacja: Warszawa

projektowana powierzchnia: 700 m2

opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!