Futurystyczna aranżacja biura IT Nordea Horizon w Warszawie

Futurystyczna aranżacja biura IT Nordea Horizon w Warszawie

Nowe biuro Nordea Horizon w Warszawie, zaprojektowane przez pracownię Workplace, zaskakuje futurystycznym designem. Kosmiczny wystrój przywodzi na myśl sceny z Odysei Kosmicznej. Nowoczesne technologie przenikają się tutaj z naturalną zielenią w duchu biophilic design.

Budowa nowo otwartego centrum dowodzenia i kontroli cyberbezpieczeństwa banku Nordea rozpoczęła się dwa lata temu. Biuro o powierzchni 2500 m2 powstało w Warszawie i jest kluczową inwestycją firmy oraz technologiczną wizytówką. Na trzech piętrach pracuje 250 specjalistów z branży IT, których zadaniem jest dbanie o bezpieczeństwo banku i jego klientów. Za projekt przestrzeni biurowej odpowiada pracownia Workplace, znana z udanych realizacji z zakresu projektowania biur i przestrzeni publicznych. W portfolio architektów znajduje się między innymi wnętrze neonowego biura 

Aranżacja biura IT Nordea Horizon od Workplace

Kosmiczny wystrój biura 

Inspiracją do stworzenia aranżacji biura Nordea Horizon były futurystyczne motywy z hollywoodzkich produkcji sci-fi. Architekci postawili na geometryczne formy i monochromatyczną paletę barw. Integralną częścią projektu jest oświetlenie, które podkreślają bryły wyposażenia oraz faktury wykończeń. We wnętrzu pojawia się także spora dawka zielonych roślin, które wprowadzają do futurystycznego wnętrza nieco naturalności i tworzą przyjazny ekosystem pracy. 

Projektowana przestrzeń biurowa może śmiało poszczycić się mianem jednej z najbardziej zaawansowanych technologiczne i funkcjonalnie przestrzeni pracy w kraju. Projektanci zadbali o najmniejsze detale – od specjalnie zaprojektowanych biurek i zabudów ściennych czy sufitowych, po zaprogramowane scenariusze oświetlenia, animacje oraz projekcie grafik na dużych powierzchniach ścian wizyjnych. Zadaniem pracowni było także całościowe opracowanie systemu identyfikacji wizualnej marki.

Kosmiczny wystrój biura  Inspiracją do stworzenia aranżacji biura Nordea Horizon były futurystyczne motywy z hollywoodzkich produkcji sci-fi. Architekci postawili na geometryczne formy i monochromatyc

Futurystyczne motywy w funkcjonalnym wydaniu 

Projekt wnętrza powstał we współpracy architektów z zarządem firmy podczas tzw. warsztatów kreatywnych. Kluczowym elementem projektu było scalenie dwóch najwyższych pięter i utworzenie wewnętrznej klatki schodowej. Ta ostatnie stanowi serce biura – konstrukcję wieńczą z obu stron olbrzymie lustra, które przypominać mogą tunel czasoprzestrzenny. Wchodząc na stopnie, rozświetlają się one pod nogami. Na całej długości klatki schodowej pnie się zielona ściana. 

Na najniższym piętrze znalazły się sale konferencyjne, które służą pracy kreatywnej i spotkaniom grupowym. Są tam też przestrzenie wspólne, jak strefa Space Garden, czyli wypełniona zielenią przestrzeń wyposażona w miękkie meble i wiszące fotele. Pracownicy mogą też korzystać z kuchni i jadalni urozmaiconych zielenią. W oczy rzuca się szklane wiwarium z tropikalnymi gatunkami roślin. 

Na środkowym piętrze zaaranżowana została główna strefa pracy. Mieści się tam dwukondygnacyjne audytorium z wielkopowierzchniową ścianą do projekcji. Najbardziej tajemniczą przestrzenią jest ostatnie piętro, czyli Experience Hub. Jet to zamknięta strefa pokazująca technologiczne możliwości, a jej design pobudzać ma multisensoryczne doświadczenia. Wchodząc do Experience Hub uruchamiamy sekwencję interaktywnej prezentacji, która przenosi nas w prawdziwą podróż astralną. W głównym pokoju spotkań naszym oczom ukazuje się widok Ziemi z kosmosu i animacja stacji kosmicznej Nordea Horizon. 

Wypracowany przez architektów koncept wnętrza jest imponujący. Stylistyka kojarząca się z tajnymi przestrzeniami NASA uosabia innowacyjną tożsamość marki oraz integruje architekturę z technologią.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza biurowego

Biuro IT Nordea Horizon- metryczka projektu 

typ projektu: przestrzeń biurowa
inwestor: Nordea Bank
pracownia: Workplace
realizacja: 2019
lokalizacja: Warszawa
projektowana powierzchnia: 2500 m2
opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!