Lata 30. we wnętrzu czyli aranżacja kawiarni Radiocafé

Lata 30. we wnętrzu czyli aranżacja kawiarni Radiocafé

Aranżacja wnętrza kawiarni Radiocafé nawiązuje do oryginalnego wystroju z lat 30. Oto nowe miejsce na mapie Pragi, gdzie można napić się smacznej kawy i zachwycić eleganckim designem.

Kawiarnia Radiocafé zlokalizowana jest przy ulicy Vinohradskiej 12 w czeskiej Pradze. Budynek, w którym mieści się kawiarnia, należy do Czeskiego Radia i zbudowany został w 1932 roku, a funkcjonalistyczny design zabytkowego obiektu zaprojektował architekt Bohumil Slama. Inwestor pragnął otworzyć się na ludzi i stworzyć przestrzeń, która sprzyjałaby interakcjom – dobrze jest poznać swoich odbiorców, a najlepiej zrobić to przy wspólnym stole.

Aranżację wnętrza obiektu inwestor powierzył znanej pracowni CMC Architects. Projektanci nie mogli nie dostrzec wyjątkowości budynku, w którym miała mieścić się kawiarnia. Postanowili tchnąć w przestrzeń lokalu ducha lat 30., wprowadzając elegancki i przyjemny design. Założeniami projektu było stworzenie miejsca, które sprzyjałoby organizacji wydarzeń, ale też wizualnie łączyło się z designem pozostałych części obiektu Czeskiego Radia.

Wnętrze kawiarni w stylu lat 30

Wnętrza w harmonii z architekturą

Aranżacja wnętrz obiektu miała nawiązywać do funkcjonalistycznej architektury – przestrzeń kawiarni miała być klarowna, prosta i elegancka. Klimat lat 30. miał iść w parze z zastosowaniem nowoczesnych materiałów oraz technik budowlanych. Ponadto ważnym było, aby w przestrzeni kawiarni możliwe było realizowanie nagrań na żywo.

Wchodząc wejściem od strony ulicy znajdujemy się w strefie barowej, pozbawionej wysokich hokerów. Główna część kawiarni znajduje się na poziomie wyższym o kilka stopni, połączonym ze strefą wejściową budynku. Tam też znalazły się rozmieszczone wzdłuż ścian stoliki. Pomieszczenie zamyka ściana ozdobiona logo kawiarni.

Wnętrze kawiarni w stylu lat 30

Drewno i szkło we wnętrzu

Architekci postanowili wykorzystać ciepłą paletę kolorów, zestawiając ją z białym szkłem. To ostatnie nawiązywać ma do marmurowej okładziny w lobby budynku. Na podłodze położona została dębowa posadzka, a jako obicie kanap wykorzystano skórę. Do tego zaproponowano stoliki o marmurowych blatach, a bryłę baru wykonano z płyt z mosiądzu, podobnie jak relingi. Wszystkie te materiały dobrze oddają charakter wnętrz premium.

Aby wprowadzić organizację przestrzeni oraz odsunąć od siebie grupy stolików projektanci podwoili rytm kolumn znajdujących się w hallu, przenosząc go w przestrzeń kawiarni. Na suficie pojawiły się złote koła, których zadaniem jest również wprowadzenie strefowania. Duża, przeszklona ścianka działowa z podwójnymi drzwiami do hallu to replika historycznych drzwi.

W związku z tym, że inwestorowi zależało na możliwości realizacji nagrań w przestrzeni kawiarni, musiała ona zyskać szczególne właściwości akustyczne. Wprowadzona została podwójna ściana szklana, której zadaniem jest redukowanie hałasu od strony ulicy. To zadanie spełnia także specjalnie zaprojektowana drewniana okładzina, która równocześnie doskonale wpisuje się w estetykę przestrzeni.

Zobacz galerię zdjęć aranżacji kawiarni

Kawiarnia Radiocafé – metryczka projektu wnętrza

typ projektu: kawiarnia
inwestor: Czeskie Radio
pracownia: CMC ARCHITECTS / cmca.cz
realizacja: 2019
lokalizacja: Praga, Czechy
projektowana powierzchnia: 150 m2
zdjęcia: BoysPlayNice / boysplaynice.com

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!