Siłownia w poprzemysłowej przestrzeni

Siłownia w poprzemysłowej przestrzeni

ReShape to nowoczesny obiekt sportowy zlokalizowany w sercu śląskiej aglomeracji – Zabrzu. Siłownia zajęła miejsce w rewitalizowanym zespole halowym pozostawionym po byłych zakładach mięsnych – surowe wnętrza wypełniły kolory i współczesne formy.

Śląsk wraz z całą swoją przemysłową historią to miejsce, gdzie industrialnych przestrzeni jest bez liku. Liczne niszczejące obiekty dawnych zakładów czy fabryk wplecione są w tkankę miast i czekają, aż ktoś dostrzeże tkwiący z nich potencjał. Tak było z Zakładami Mięsnymi Maćko w Zabrzu, które doczekały się rewitalizacji, a pierwszym etapem wprowadzenia tam nowego życia było otwarcie nowoczesnego centrum fitness i sportu ReShape. Za projekt aranżacji sportowych przestrzeni odpowiada śląska pracownia BAAR.

Zadaniem, które postawiono przed architektami, było stworzenie projektu, który w możliwie najlepszy sposób wpisywałby nowe funkcje miejsca w istniejącą tkankę miejską i nada zaniedbanym dotąd wnętrzom świeżego i współczesnego charakteru. Szczególny nacisk położono za zaplanowanie poszczególnych stref obiektu w taki sposób, aby w pełni wykorzystać jego możliwości.

Wnętrze siłowni od pracowni BAAR

Nowoczesne wnętrze siłowni

W obiekcie zaprojektowane zostały przestrzenie o różnych funkcjach, do których należą strefa maszyn, strefa treningu personalnego, trzy sale fitness, squash i interactive squash, ale także strefy spa, fizjoterapii, masażu, solarium oraz kriokomora. Wszystkie funkcje udało się zamknąć w hali o łącznej powierzchni 3500 m2.

Architekci postanowili odrestaurować istniejące elementy, aby pozostawić świadectwo przeszłości. Nadają one przestrzeni głębi i wyrazistości, subtelnie wskazują na minione czasy. Zachowana została przemysłowa siatka słupów, stężeń, podciągów oraz konstrukcji stropodachu. Wprowadzono też nowe elementy, jak belki stalowe w strefie przeznaczonej do squasha czy przy oświetleniu hali.

Wnętrze siłowni od pracowni BAAR

Aby zrównoważyć ciężką w odbiorze, poprzemysłową bazę architekci wprowadzili do wnętrza delikatną formę o kształcie wywiniętej kartki papieru. Efekt uzyskany został przez przeciągnięcie złoto-beżowego koloru podłogi na płaszczyznę ścian i sufitu, co zaciera granice powierzchni, a kąty stają się niewidoczne. Zabieg ten zastosowany został w części komunikacyjnej, w strefach do ćwiczeń estetyka przemysłowa pozostawiona jest w wyraźniejszej postaci.

Wyraźne zaznaczenie strefy komunikacyjnej we wnętrzu poprzez zastosowanie intensywnego koloru to estetyczne rozwiązanie, które spotkać można także w nietypowym wnętrzu siłowni w Kostrzynie. Także tutaj wnętrze siłowni staje się bardziej ciepłe, a dodatkowo udaje się uzyskać klarowny układ komunikacyjny, prowadzący klientów do poszczególnych stref obiektu. Nowoczesne elementy w postaci obłych kształtów dobrze wpisują się w industrialną bazę, zaś zastosowana kolorystyka w postaci beżu, żółtego, czerni i bieli nawiązywać ma do pierwotnych barw, jakie obecne były w dawnych zakładach.

Zobacz galerię zdjęć aranżacji siłowni

Siłownia ReShape – metryczka projektu wnętrza

typ projektu: obiekt sportowy
inwestor: Multus
pracownia: BAAR / baar.pl
zespół projektowy: Adam Radzimski, Marta Pawłowska-Deib, Anna Chrzanowska, Aleksandra Skomorochow, Izabela Serafin
projekt: 2015-2016
realizacja: 2018
lokalizacja: Zabrze
projektowana powierzchnia: 3500 m2
zdjęcia: stukawa.pl
opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!