Biuro dla architekta pracowni Górnik Architects

Biuro dla architekta pracowni Górnik Architects

Kiedy architekci projektują swoje własne miejsce pracy, należy spodziewać się naprawdę dobrych rezultatów. Przekonali nas o tym projektanci z pracowni Górnik Architects, którzy zaprojektowali swój warsztat pracy twórczej w Sosnowcu. We wnętrzach króluje matowa czerń i płyta OSB.

Biuro pracowni Górnik Architects mieści się w Sosnowcu przy ulicy Wojska Polskiego 8. Prace projektowe obejmowały koncepcję układu funkcjonalnego oraz część wykonawczą. Zadaniem było wydzielenie w istniejącym, wysokim lokalu mniejszych przestrzeni biurowych. Łączna powierzchnia lokali wynosiła 140 m2, zaś wysokie na 6 m pomieszczenie było dobrze doświetlone, co umożliwiło podział na mniejsze strefy.

Prace rozpoczęto od skonstruowania wysokiej ściany, mającej dzielić powierzchnię, a następnie zbudowaniu konstrukcji antresoli. Ta ostatnia miała w praktyczny sposób wykorzystać charakter lokalu oraz dać możliwość zorganizowania dodatkowych funkcji. Zaprojektowane zostały zróżnicowane strefy kreatywnego myślenia. W całej koncepcji szczególny nacisk położono na to, by funkcja danej przestrzeni dedykowana była odpowiedniemu typowi realizowanego w niej zadania.

Aranżacja biura

Biuro w drewnie

W swoim projekcie architekci byli niezwykle konsekwentni, co wyraźnie widać w zestawieniu materiałowym. Posłużono się w znaczniej mierze płytą OSB – lakierowaną bezbarwnym lakierem oraz malowaną na matową czerń. Struktura sprasowanego drewna daje wrażenie rzemieślniczego warsztatu, jednak ubranego w bardzo współczesne formy. W centralnej części biura znajduje się wspólny stół, umożliwiający przeprowadzanie burzy mózgów przez członków zespołu. W sąsiedztwie stołu stanęła szafa o jednolitej konstrukcji z płyty, w której przechowywane są dokumenty. Ponadto w szafie zaprojektowano aneks socjalny.

Aranżacja biura

Otwarta przestrzeń biurowa

Przestrzeń biura nadal pozostaje otwarta, chociaż pojawiają się tutaj wyraźne strefy funkcjonalne. Pomieszczenia pracowni mieszczą się na dwóch poziomach, dzięki czemu udało się optymalnie wykorzystać niewielką przestrzeń lokalu. W biurze wyróżnić możemy strefę wejściową z małą poczekalnią, a także oddzieloną od niej przy pomocy ażurowej, drewnianej ściany otwartą część biurową. Dla osób, które muszą porozmawiać przez telefon, zaprojektowano akustyczne budki telefoniczne, wyciszające gwar panujący w biurze. Ci, którzy muszą odbyć telekonferencję, mogą skorzystać ze specjalnie wydzielonej przestrzeni pod antresolą. Na antresoli wydzielona została przestrzeń dla kierownictwa firmy.

Projekt biura własnego architektów zdobył duże uznanie – doceniane są nie tylko kreatywne i spójne podejście do projektowania, ale także doskonały pomysł na stworzenie niebanalnej przestrzeni w tradycyjnym obiekcie biurowym. Udało się stworzyć jednolitą i nowoczesną przestrzeń o wyraźnym charakterze wizualnym i ergonomicznym.

Zobacz galerię wystroju biura

Biuro pracowni Górnik Architects – metryczka projektu wnętrza

typ projektu: biuro
inwestor: Górnik Architects
pracownia: Górnik Architects / gornikarch.pl
zespół projektowy: Mateusz Górnik, Magdalena Górnik
realizacja: 2019
lokalizacja: ul. Wojska Polskiego 8, Sosnowiec
projektowana powierzchnia: 140 m2

Komentarze

Ilość komentarzy: 1

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

marianoo 2020-04-21 10:19:40

Your website is very cool, i have bookmarked it.

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!