Doskonała metamorfoza domu w Małopolsce

Doskonała metamorfoza domu w Małopolsce

Najważniejszy w projekcie przebudowy 106-metrowego domu pod Wadowicami był efekt totalnej metamorfozy. Dzięki architektomkrakowskiej pracowni MIKOŁAJSKA studio jego wnętrze przeobraziło się z ciężkiego, ciemnego i mało zorganizowanego w jasną, stylową i bardzo funkcjonalną przestrzeń.

Położony na wiejskim, pagórkowatym terenie budynek otaczają drzewa, krzewy i pola uprawne. Tradycyjna architektura domu nawiązuje do okolicy. Tymczasem właścicielom, którzy podjęli decyzję o generalnym remoncie i kompleksowej zmianie wystroju, od dawna marzył się dom w stylu loftowym. Architekci MIKOŁAJSKA studio przekonali ich jednak, że zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż surowy loft będzie oryginalny współczesny styl, przeplatający elementy loftowe z klasyką, stylem country i angielskim. Tak właśnie powstała przestrzeń, której wyjątkowość doceniło jury prestiżowego konkursu European Property Awards. Projekt nagrodzono w 2017 roku w kategorii Interior Design Apartment.

Metamorfoza wnętrza od MIKOŁAJSKA studio

Nowe oblicze wnętrza już od wejścia

Ponieważ właściciele wyraźnie zastrzegli, że nie życzą sobie przenoszenia ścian, architekci pozostawili bez zmian pierwotny układ funkcjonalny wnętrza, oparty na planie kwadratu. Wprowadzili tylko kilka niezbędnych, kosmetycznych poprawek. Mimo to przestrzeń już od progu zyskała zupełnie nowe oblicze. Naprzeciwko drzwi wejściowych pojawiło się duże lustro, oprawione w czarne ramy i podzielone szprosami. To pierwszy industrialny akcent, na jaki trafiamy w domu pod Wadowicami. Nie tylko powiększa optycznie niewielki przedsionek, ale służy także za tło dla drewnianej szafki, nawiązującej stylem do lat 70. Asymetrycznie ulokowane na suficie nowoczesne lampy i niewielki tapicerowany taboret delikatnie przełamują symetrię wnętrza.

Metamorfoza wnętrza od MIKOŁAJSKA studio

Ciekawe dekoracje wnętrza

Pełna loftowych odniesień jest przede wszystkim strefa dzienna. W części wypoczynkowej na ścianie gościła wcześniej ruda cegła. Architekci pracowni MIKOŁAJSKA studio postanowili ją odnowić. Pod ścianą znalazło się miejsce na wygodną szarą sofę i miękki fotel z wysokim oparciem oraz nastrojowe lampy. W połączeniu z patchworkowym dywanem oraz aksamitnymi zasłonami tworzą przytulny klimat salonu. Dzięki subtelnym ażurowym stolikom, przemalowanym na biało sufitowym belkom oraz nowoczesnemu w formie kominkowi projektu Joan’a Gaspar’a wnętrze nabrało lekkości. Całość równoważy beton, który wykorzystano do wykończenia ściany za telewizorem. Ciekawym elementem dekoracyjnym – kropką nad „i” tego wnętrza – jest pokryta fototapetą ściana pomiędzy korytarzem a pokojem dziennym. Motyw wiekowych sztukaterii, spod których wyłania się surowy, nadgryziony zębem czasu mur dopełnia przestrzeń i określa jej nieformalny klimat.

Metamorfoza wnętrza od MIKOŁAJSKA studio

Głównym wyzwaniem, jakie czekało na architektów w kuchni było zwiększenie powierzchni blatu roboczego oraz przestrzeni do przechowywania. Aby zachować spójność kuchennego aneksu z pozostałą częścią dzienną, na jednej ze ścian powtórzono motyw cegły. Zaaranżowano tam niewielką jadalnię z prostym drewnianym stołem i wygodnymi tapicerowanymi krzesłami. Naprzeciw ulokowano pojemne, białe kuchenne szafki o klasycznych, frezowanych frontach. Segmenty sięgające od podłogi aż po sufit kryją sprzęt AGD, pozostałe służą do przechowywania akcesoriów. Pod oknem stanęły szafki w odcieniu gołębiej szarości. Zastosowanie zabudowy w kształcie litery „L” pozwoliło zwiększyć obszar roboczy do prawie 3 metrów.

Metamorfoza wnętrza od MIKOŁAJSKA studio

Prywatna oaza spokoju

Niewielki dom mieści aż trzy sypialnie. Obok głównej, zajmowanej przez właścicieli, znajduje się tu jeszcze pokój ich nastoletniej córki oraz studiującego syna. We wszystkich dominuje jasna, uspokajająca kolorystyka: szarości oraz biel. Jednak o ile w pokoju córki i rodziców przeważają elementy stylu klasycznego – łóżka z dekoracyjnym zagłówkiem, stylizowane stoliki nocne i lampy, o tyle wystrój pokoju syna jest bardziej neutralny. Pod jego nieobecność wnętrze może pełnić funkcję gabinetu lub sypialni dla gości. Ciekawym zabiegiem korzystnie wpływającym na funkcjonalność niewielkich pokoi, było zainstalowanie głębokich parapetów rozciągających się na całą szerokość pomieszczenia. W ten sposób po obu stronach okna powstały praktyczne półki na książki i inne bibeloty.

Architekci przekonali właścicieli do powiększenia pokoju syna kosztem głównej łazienki, zapewniając ich, że ta ostatnia nie straci nic ze swojej funkcjonalności. Obietnicy udało się dotrzymać. W łazience znalazło się miejsce na wannę, kabinę, obszerną umywalkę i toaletę. Dodatkowo pojawiła się tu też wysoka szafka na kosmetyki, środki czystości i inne przybory toaletowe. Naturalne jasne drewno, proste białe fronty, trawertynowe płytki i wykończona cegłą ściana ponad wanną harmonizują z pozostałym wystrojem domu.

Zobacz galerię zdjęć aranżacji wnętrza

Najważniejszy w tym projekcie był dla nas i dla właścicieli efekt totalnej metamorfozy – podsumowuje architekt Ida Mikołajska, współwłaścicielka pracowni MIKOŁAJSKA studio. Aby nadać przestrzeni klasyczny akcent we wszystkich pomieszczeniach zastosowaliśmy ozdobne listwy pod sufitem oraz przy podłodze. Spinają one całość i trzymają w ryzach jak solidna rama.

Metamorfoza domu – metryczka projektu wnętrza

typ projektowanej przestrzeni: wolno stojący dom parterowy
inwestor: prywatny
pracownia: MIKOŁAJSKA studio
lokalizacja: okolice Wadowic
projektowana powierzchnia: 106 m kw.
zdjęcia: Krystyna Mikołajska

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!