Przestrzeń foodcourtu w centrum handlowym Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu zainspirowana została historią miasta. Nostalgia za latami 90. zauważalna jest w elementach wyposażenia oraz estetyce strefy gastronomicznej.
Architekci udowodnili nam już nie raz, że strefa gastronomiczna w galerii handlowej może stać się prawdziwą aranżacyjną perełką. Widzieliśmy już realizację foodcourtu w Starym Browarze w Poznaniu, tym razem przyszedł czas na foodstację we wrocławskim Pasażu Grunwaldzkim. Za projekt przestrzeni odpowiada pracownia MIXD, specjalizująca się w aranżacji przestrzeni publicznych.
Pasaż Grunwaldzki zlokalizowany jest w sercu Wrocławia, tuż przy placu Grunwaldzkim. Miejsce to od lat kojarzone było z handlem – to tutaj w latach 90. mieścił się bazar Goliat. Lokalizacja oraz związana z nią historia centrum handlowego miały duże znaczenie w projekcie foodcourtu. Projektanci postanowili sięgnąć po symbole schyłku ostatniego stulecia i w zupełnie nowej odsłonie umieścić je w swojej koncepcji wnętrza.
Nostalgia za okresem, kiedy w Polsce pojawiły się pierwsze oznaki nadchodzącego kapitalizmu, widać na każdym kroku. Należą do nich klasyczne kioski k67 z Jugosławii, które po dziś dzień widujemy na polskich ulicach i targach. W wrocławskim foodcourcie służą one jako miejsce wypoczynku dla zmęczonych zakupami. Wygodnymi miejscami do siedzenia są też kanapy w żółtej Nysce oraz otaczające ją liczne tapicerowane fotele. Dla tych, którzy oprócz jedzenia, szukają także rozrywki, przewidziane zostały automaty z kultowymi grami, zaś najmłodsi mogą pobawić się w specjalnej strefie Kids Play. Wzrok przyciąga także Odra Bar, udekorowany leżakami, kajakami i trzcinowymi parasolami.
Kolorystyka wnętrza inspirowana jest młodzieżowymi magazynami z lat 90., okładkami płyt i kaset oraz etykietami produktów spożywczych. Oprócz nostalgicznych akcentów, strefa gastronomiczna wyposażona została w szereg zupełnie aktualnych detali. Pojawiają się tutaj zaprojektowane i wykonane przez lokalnych artystów z grupy Kolektyf neony czy graffiti. Zaproponowane meble stanowią eklektyczny miks stylistyczny – znajdziemy meble z czasów głębokiego PRL, ale i te całkiem współczesne.
Oprócz przyciągającego designu, strefę gastronomiczną wyróżnia też dobra koncepcja funkcjonalna. Licząca prawie 1000 miejsc przestrzeń podzielona została na mikrosfery, z których każda dopasowana została do potrzeb innej grupy odwiedzających. W foodcourcie można rozsiąść się na wygodnej pufie, przysiąść na stopniach „Audytorium”, lub też zjeść wygodnie posiłek przy tradycyjnym stoliku z krzesłami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
typ projektu: strefa gastronomiczna
inwestor: EPP
pracownia: MIXD
autorzy projektu: Katarzyna Majer-Hola, Piotr Kalinowski, Paweł Panek, Agnieszka Kaczara
realizacja: 2019
lokalizacja: Pasaż Grunwaldzki, Wrocław
projektowana powierzchnia: ok. 3700 m2
zdjęcia: Studio Pion oraz Mariola Żołądź Photography
opracowanie: Wiola Imiolczyk
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Tematyka sztuki palenia tytoniu oraz zagadnienie tabu stały się wątkiem...
czytajPrezentowane wnętrza zaprojektowane przez pracownię Skajaa Architects, to przestrzenie biurowe...
czytajThe Walled Off Hotel to butikowy hotel w Betlejem z...
czytajNowoczesność, design i niepowtarzalność – tak w kilku słowach można...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz