Pracownia MMOA przeprowadza metamorfozę mieszkania na Śląsku

Pracownia MMOA przeprowadza metamorfozę mieszkania na Śląsku

Właścicielom zależało przede wszystkim na stworzeniu eleganckiego i niepowtarzalnego wnętrza. Architekci z pracowni architektonicznej MMOA postawili na otwarte przestrzenie, doświetlone naturalnym światłem, dzięki dużym oknom. Pojawia się również rozbudowany taras, z efektowną przeszkloną częścią.

Przeciętne mieszkanie, jakich wiele na polskich osiedlach, stało się eleganckim apartamentem. Z tego powodu usunięto ściany działowe i nośne, a przejścia powiększono tak, by salon i hol uzyskały funkcję reprezentacyjną. Na 213 m kw. konsekwentnie zastosowano podłogi imitujące marmur, który świetnie prezentuje się na dużych powierzchniach. Ciekawym zabiegiem jest też zastosowanie tych samych płytek na wybranych ścianach. Te marmuropodobne płytki wyglądają niezwykle realistycznie, ponieważ zostały stworzone z zastosowaniem cyfrowych technik – zeskanowano prawdziwy marmur, a następnie naniesiono skan na ceramikę technologią HD, stąd ich wierne podobieństwo do oryginału. Pozwoliło to zachować spójność stylistyczną, która podkreśla otwarte przestrzenie.

Subtelną ozdobę wnętrza stanowią proste w formie meble, wykończone czarnym, matowym szkłem, zestawione z ich białymi odpowiednikami, które stanowią kwintesencję dobrze znanych, kontrastowych połączeń. Cała kolorystyka wnętrza zbudowana jest na trzech kolorach: bieli, czerni i szarości, ożywionych jedynie ekspresyjną grafiką wiszącą przy przejściu na taras. Wszystko to zostało umiejętnie zestawione z drzwiami z ukrytymi ramami i klasycznymi białymi ścianami. I właśnie te drzwi skrywają prywatną część apartamentu, za którymi znajdują się sypialnia, łazienka i garderoby właścicieli. Całość dopełnia unikatowe i jednocześnie dyskretne oświetlenie belgijskiej firmy Kreon, charakteryzujące się perfekcyjnym wykończeniem.

Metamorfoza mieszkania

Wnętrza zalane naturalnym światłem

Jednym z elementów metamorfozy mieszkania była wymiana stolarki okiennej i drzwiowej. Zdecydowano się na powiększenie okien, w tym prowadzących na taras. Nic tak nie nadaje egzaltacji wnętrzu jak duże okna, które dodatkowo wpuszczają do wnętrza naturalne światło, poprawiające samopoczucie mieszkańców. A do tego sprawiają wrażenie, że zewnętrze jest zintegrowane z wnętrzem. Wszystko to sprawia, że apartament wygląda jak jednopiętrowy dom. Dlatego w projekcie były brane pod uwagę systemy drzwiowe i okienne, które umożliwiają tworzenie naprawdę dużych przeszkleń.

Metamorfoza mieszkania

W planach mieliśmy wyjazd z inwestorem do Belgii, żeby zobaczyć Hi-Finity Reynaers Aluminium na wystawie fabrycznej, żeby zobaczyć to rozwiązanie na żywo. Produkt dopiero został wprowadzony do sprzedaży, ale okazało się, że we Wrocławiu jest obiekt, w którym właśnie montowane są okna Hi-Finity, więc wybraliśmy się do Wrocławia. Okna jeszcze nie były jeszcze do końca wykończone, nie można było sprawdzić ich działania. Ale to wystarczyło, by nasz inwestor podjął decyzję. – tak o projekcie opowiada Maciej Dyląg, architekt z pracowni MMOA.

Metamorfoza mieszkania

Duże powierzchnie szklane zostały zastosowane w przeważającej części apartamentu. Niezwykle efektownie prezentuje się część ze stołem w części jadalnej, która została rozszerzona na wiatę tarasową – ściany w tej części lokalu wykonane są niemalże całkowicie ze szkła. W ten sposób powstała niezwykle efektowna szklana fasada.

Konsekwentna kolorystyka, zastosowanie wielkopowierzchniowych płytek zarówno we wnętrzu, jak i na tarasie, przemyślane oświetlenie, a przede wszystkim otworzenie przestrzeni poprzez wyburzanie ścian i wymianę okien – te wszystkie zabiegi sprawiły, że architektom udało się stworzyć niezwykły, minimalistyczny i wypełniony światłem apartament.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza mieszkania

Mieszkanie na Śląsku - metryczka projektu wnętrza

typ projektu: przebudowa lokalu mieszkalnego oraz budowa wiaty na tarasie lokalu w zespole mieszkaniowym
inwestor: prywatny
pracownia: MMOA PRACOWNIA ARCHITEKTONICZNA MACIEJ DYLĄG
realizacja (rok): 2015-2017
projektowana powierzchnia: 213 m kw.
zdjęcia: Janina Tyńska


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!