Papaya Films - wnętrze biura z okrągłą klatką schodową

Papaya Films - wnętrze biura z okrągłą klatką schodową

Dotychczas niewidoczna klatka schodowa stała się centralnym punktem aranżacji biura Papaya Films. Przestrzeń pozbawiona większości ścian działowych stała się otwarta i przestronna.

Za koncepcję rozwiązania przestrzennego biura Papaya Films odpowiada dobrze znana i doceniana pracownia Moszczyńska Puchalska Studio Architektury. Projektantki Ewelina Moszczyńska oraz Marta Puchalska znane są w estetycznych, minimalistycznych projektów, takich jak aranżacja kancelarii prawnej w Warszawie. I tym razem projektantki zaproponowały bardzo współczesne wzornictwo oparte o klarowne i rozwiązania.

Wnętrze biura Papaya Films

Klatka schodowa w centrum uwagi

W projekcie biura Papaya Films motywem, wokół którego zakomponowane zostało całe biuro, stała się okrągła klatka schodowa. Wcześniej ukryta we wnętrzu budynku, została wyeksponowana, a układ przestrzenny oparty został na wewnętrznym korytarzu, który oplata serce projektu. W bardzo grubych ścianach udało się ukryć wnęki przeznaczone do wygodnego siedzenia czy leżenia, a także półki na książki, szafy, czy nawet łazienki.

Cały korytarz obłożony został drewnianymi, dwukolorowymi żerdkami, które zmieniają kolor w zależności od kierunku ruchu. Poruszając się po okręgu, mijamy wykończone drewnem przejścia do przestrzeni o różnych skalach i funkcjach. Kolejne pomieszczenia nazwane zostały tak jak dzielnice Warszawy, nawiązując do poprzednich siedzib firmy.

Wnętrze biura Papaya Films

Biuro jak dom

Szczególny charakter wnętrza biura Papaya Films buduje niezwykły, domowy klimat. Przestrzeń biura pozbawiona została większości ścian działowych, zyskując w ten sposób przestronność i dobre doświetlenie. Do tego wnętrze wypełnione jest wygodnymi siedziskami oraz domowymi regałami, które mogłyby spokojnie stanąć w prywatnym mieszkaniu. Uzupełnieniem są liczne kwiaty czy kolorowy dywan.

Większość elementów wnętrza utrzymana została w zredukowanej palecie kolorów, operującej bielą i odcieniami szarości. Duże znaczenia ma tutaj naturalnie wybarwione drewno. Betonowy, otwarty sufit eksponuje biegnące pod nim instalacje elektryczne, zaś posadzkę stanowi monolityczna powierzchnia żywiczna. W tak zakomponowanej, stonowanej przestrzeni biura nienachalne dodatki dynamizują przestrzeń. Mowa o wielobarwnych dywanach, czy też designerskich neonach i czarno-białych grafikach.

Biuro domu produkcyjnego, w którym na co dzień skupiają się kreatywni producenci i reżyserowie, doskonale dopasowane jest do ich swobodnego stylu pracy. Otwarta, kameralna przestrzeń, w której strefy wyznaczają rzeczy osobiste jej użytkowników, przestaje być tylko miejscem pracy. To wspólny dom tętniący życiem i kreatywnymi pomysłami.

Zobacz galerię zdjęć aranżacji biura

Biuro Papaya Films – metryczka projektu biura

typ projektu: biuro
inwestor: Papaya Films
pracownia: Moszczyńska Puchalska Studio Architektury
autorzy projektu: Ewelina Moszczyńska, Marta Puchalska
projekt: 2015
realizacja: 2019
lokalizacja: Powiśle, Warszawa
opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!