Aranżacja biura AstraZeneca nagrodzona w konkursie Office Superstar 2019

Aranżacja biura AstraZeneca nagrodzona w konkursie Office Superstar 2019

Biurowe Oskary już rozdane – tym razem w kategorii Najlepsza Przestrzeń Socjalna konkursu Office Superstar 2019 zwyciężyła aranżacja wnętrza biura AstraZeneca od Massive Design.

Massive Design to wielokrotnie nagradzane biuro projektowe, którego specjalnością są powierzchnie biurowe. Warszawski oddział koncernu AstraZeneca nie po raz pierwszy poprosił architektów o pomoc przy projektowaniu swoich wnętrz. Już wcześniej Massive Design podejmował się aranżacji wnętrz dla marki, projektując komfortowe i funkcjonalne przestrzenie. Tym razem architekci zajęli się rozbudową powierzchni 4000 m2 w budynku przy ulicy Postępu 14. Celem było uzyskanie dodatkowego miejsca dla kolejnych 400 pracowników.

W tym projekcie szczególny nacisk położony został na rozwinięcie takich elementów biura, jak przestrzenie do spotkań ad-hoc oraz strefy wspólne. Dzięki temu znacznie zwiększyła się przestrzeń do wspólnej pracy, a także spotkań w przerwie na kawę. To właśnie przestrzeń socjalna biura AstraZeneca doceniona została w konkursie Office Superstar 2019.

Aranżacja biura AstraZeneca od Massive Design

Agora sercem biura

Centralną przestrzenią biura jest Agora połączona specjalnie wybudowanymi schodami z pozostałymi piętrami. To ona ułatwia pracownikom integrację. W ten sposób projektanci rozwinęli ideę greckiego centralnego miejsca spotkań. W strefie tej znajduje się w pełni wyposażona scena, z której mogą wypowiadać się chętni mówcy, a także restauracja, stoły do gry w piłkarzyki i bilarda, konsola do gier, a nawet plac zabaw dla dzieci.

Biurowa Agora to przestrzeń oryginalna, angażująca pracowników do wspólnego działania, wymiany myśli i rozwijania nowych idei. Tworzy strefę kreatywną biura, a jej układ przypomina nieco wygląd studia programów publicystycznych. Znalazł się tutaj też ekran umożliwiający równomierne podświetlenie pełnej płaszczyzny. Agora zlokalizowana została w bezpośrednim sąsiedztwie stref spotkań wewnętrznych, a możliwość otwarcia obu przestrzeni pozwala na niemal znacznie zwiększenie powierzchni.

Tak zaaranżowana przestrzeń socjalna sprawia, że każdy, niezależnie od wieku, samopoczucia i potrzeb, będzie czuł się w niej dobrze. Nacisk na właściwe samopoczucie pracowników w firmie jest bardzo duży, dlatego Inwestorzy postanowili wzbogacić przestrzeń pracy o liczne strefy relaksu, jadalnię, bibliotekę, siłownię czy pokój masażu. Łącznie znajdziemy tutaj 30 stref zróżnicowanych pod względem designu i funkcji.

Aranżacja biura AstraZeneca od Massive Design

Pomysłowe wnętrze biura

Istotną kwestią w trakcie tworzenia projektu wnętrza była wspólna dyskusja na temat poszczególnych rozwiązań. Kolejne pomysły były weryfikowane przez grupę pracowników AstraZeneca, dzięki czemu w nowych przestrzeniach znalazło się wszystko to, czego przyszli użytkownicy mogliby potrzebować. W wewnętrznym głosowaniu spośród kilku propozycji wybrane zostały kuchnie Kosmos, Laboratorium i Dżungla. Każde z pomieszczeń ulokowane zostało w taki sposób, aby miejsca były zawsze pełne ludzi, co sprzyja przypadkowym spotkaniom i dyskusjom. Intrygujące wnętrza zachęcają do częstych zmian miejsca posiłków, a ciągła rotacja pozwala na poznawanie nowych ludzi.

Zobacz galerię zdjęć przestrzeni biurowej

Biuro AstraZeneca – metryczka projektu biura

typ projektowanej przestrzeni: powierzchnia biurowa
inwestor: AstraZeneca
pracownia: Massive Design
realizacja: 2018
lokalizacja: Warszawa
projektowana powierzchnia: ok 4000 m2
opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!