Przystań Nowa Fala w Warszawie - wnętrze z klimatem

Przystań Nowa Fala w Warszawie - wnętrze z klimatem

Wakacyjny klimat rodem ze śródziemnomorskich miejscowości, i to w samym sercu Warszawy? Dlaczego nie, szczególnie gdy towarzyszyć mu będzie dobry design. Oto nowy lokal gastronomiczny przystań Nowa Fala zacumowany na Bulwarach Wiślanych.

W samym centrum Warszawy, w sąsiedztwie Centrum Nauki Kopernik oraz Muzeum Sztuki Nowoczesnej, stworzony został nowatorski koncept, który łączyć ma w sobie atmosferę wodniackiej przystani i wyśmienitą ofertę barową. Tak powstała przystań Nowa Fala znajdująca się na pokładzie zaadaptowanej barki rzecznej. Projekt wnętrza dwupoziomowego pawilonu o długości 40 m to dzieło architektów z pracowni Five Cell.

Zobacz inną ciekawą realizację wnętrzaFoodcourt w Starym Browarze

Przystań Nowa Fala, Nowa Fala, wnętrze z klimatem, aranżacja wnętrza lokalu, śródziemnomorskie wnętrze, bulwary wiślane, Five Cell, wnętrze publiczne, aranżacja lokalu

Adaptacja barki rzecznej w Warszawie na ciekawe wnętrze gastronomiczne

Podstawową funkcją obiektu jest zapewnienie możliwości cumowania wodnego tramwaju oraz małych jednostek, które kursują po Wiśle. Komunikacja z brzegiem odbywa się przy pomocy dwóch trapów. Jeden z nich łączy pokład główny z dolnym poziomem nabrzeża, drugi zaś scala górną kondygnację barki z wysokim brzegiem bulwaru.

Przed projektantami postawiono zadanie zaaranżowania przestrzeni barki w taki sposób, aby przyciągać na pokład wakacyjnym, ciepłym klimatem przeniesionym prosto z rejonów południowej Europy. Wyjątkową atmosferę miejsca budują wodniackie kolory oraz motywy mozaiki, które nawiązywać mają do faktury falującej tafli wody.

Przystań Nowa Fala, Nowa Fala, wnętrze z klimatem, aranżacja wnętrza lokalu, śródziemnomorskie wnętrze, bulwary wiślane, Five Cell, wnętrze publiczne, aranżacja lokalu

Śródziemnomorski wystrój lokalu 

Na dolnym pokładzie barki znajduje się strefa wejściowa wraz ze stanowiskiem recepcyjnym oraz poczekalnią dla pasażerów. Dalej przed gośćmi otwiera się przestronna i oszklona przestrzeń prowadząca do sali konsumpcyjnej wraz z dwoma barami o teakowych blatach. Bar „niebieski” o froncie przypominającym kubistyczną kompozycję, serwuje przekąski oraz wina. Bar „żółty” natomiast to strefa przygotowywania specjalnych koktajli oraz wybornych piw.

Sala konsumpcyjna zaznaczona została poprzez zastosowanie podwieszanej struktury z drewnianych belek, spod której widoczna jest pomalowana na szaro instalacja sufitowa. Charakter wnętrza dopełniają różnorodne siedziska oraz modułowe stoliki pozwalające na elastyczne dopasowanie przestrzeni do potrzeb i warunków. Pełny potencjał barki wykorzystać można szczególnie w słoneczne dni, gdy oszklone witryny rozsuwają się, a sala barowa otwiera się na rzekę i bulwary.

Przystań Nowa Fala, Nowa Fala, wnętrze z klimatem, aranżacja wnętrza lokalu, śródziemnomorskie wnętrze, bulwary wiślane, Five Cell, wnętrze publiczne, aranżacja lokalu

Taras widokowy 

Mierzący 250 m2 górny pokład pełni rolę tarasu widokowego, z którego podziwiać można panoramę miasta. W centrum tarasu znajduje się eliptyczny bar o konstrukcji ze stalowych profili, pokrytych malowaną blachą trapezową. Bar otoczony został wysokimi hokerami, a w pozostałej części tarasu rozlokowane zostały liczne stoliki w towarzystwie foteli z gęstej plecionki. Na rufie pojawiły się wygodne, modułowe kanapy. Wieczorem taras rozświetlają klimatyczne girlandy, które dają sposobność zarówno do romantycznych spotkań, jak i wspólnego biesiadowania.

W przestrzeni Nowej Fali odbywają się także liczne wydarzenia artystycznej i edukacyjne. Bogata oferta obiektu przybliżyć ma rzekę mieszkańcom, w myśl ogólnej koncepcji zmiany charakteru nabrzeżnych rejonów oraz zwróceniu miasta ku Wiśle.

Zobacz galerię zdjęć aranżacji lokalu 

 

Przystań Nowa Fala w Warszawie - metryczka projektu lokalu gastronomicznego

Typ projektowanej przestrzeni: lokal gastronomiczny
Inwestor: Nowa Fala
Pracownia: Five Cell / fivecell.pl
Lokalizacja: Warszawa
Realizacja: 2018
Projektowana powierzchnia: 420 m2
Zdjęcia: Pion Poziom
Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!