Lekcja stylu na Powiślu od Sojka&Wojciechowski

Lekcja stylu na Powiślu od Sojka&Wojciechowski

To miejsce kochają wszyscy warszawiacy. Stąd tylko dwa kroki do Krakowskiego Przedmieścia i na Nowy Świat. Na warszawskim Powiślu, na klimatycznym poddaszu starej kamienicy, czeka na gości niewielki apartament. Starannie zaprojektowany i pięknie urządzony przez pracownię architektoniczną Sojka&Wojciechowski. 

Idealna lokalizacja to marzenie każdego kto na co dzień mieszka w stolicy, ale również sporadycznie ją odwiedza. Jeśli miejsce pozostawia wiele do życzenia, to niech chociaż będzie dobrze skomunikowane - myślą ci, którzy szukają tu stałej lub czasowej miejscówki. Właścicielka tego niewielkiego apartamentu miała farta. Powiśle to jedna z najbardziej pożądanych części miasta, pełna zieleni, modnych kafejek i galerii. Stąd wszędzie blisko - na uniwersytet  przysłowiowy rzut beretem, na Stare Miasto pięć minut spacerem, do centrum można dojechać rowerem, a bardziej leniwi wypróbują pewnie metro. Takie położenie przyciąga odwiedzających Warszawę turystów i tych, którzy chcą tu zamieszkać na trochę dłużej.

To z myślą o nich powstało 57 metrowe mieszkanie na poddaszu jednej z kamienic. Właścicielka chciała, żeby różniło się od innych lokali na wynajem, dlatego zdecydowała, żeby tradycyjny, mało funkcjonalny układ nieco unowocześnić. Poprosiła o to projektantów ze studia Sojka&Wojciechowski. Architekci dostali wolą rękę - gospodyni zależało jedynie na tym, żeby mieszkanie zyskało jak najwięcej dziennego światła, było funkcjonalne, wygodne i miało subtelny, ale wyrafinowany kobiecy charakter. To wszystko udało się osiągnąć. Architekci uzyskali jedną dużą przestrzeń, z której wydzielili przestronny salon i sypialnię oraz osobną łazienkę. Kolorystyczną bazą są ściany pomalowane farbami Para Paints na odcień neutralnej bieli zakupionymi w salonie Dekorian Home. Na ich tle rysują się barwne tony, żeby tak jak życzyła sobie inwestorka, nie było nudno i sztampowo. W salonie powstała otwarta kuchnia, która jest tu niewątpliwie najmocniejszym akcentem. Robiona na zamówienie zabudowa meblowa idealnie wpasowała się pod skosy - dostała kolor intensywnego granatu. Dolne szafki zostały nakryte czarnymi blatami ze spieków kwarcowych, a fronty górnych szafek w kolorze delikatnego ecru zyskały ciekawy szczegół dekoracyjny w postaci geometrycznych frezowań. Żeby łatwiej było utrzymać porządek w kuchni, na ścianie między szafkami położono transparentne szkło. Pod połaciowym oknem stanął okrągły stół i wygodne tapicerowane krzesła - choć trudno w to uwierzyć, ale w tej niewielkiej jadalni znajdzie się miejsce nawet dla pięciu osób.


aranżacja mieszkania, aranżacja wnętrza

Przedłużeniem części kuchennej jest strefa livingowa, z dużą sofą w kolorze buduarowego różu, niewielkim stolikiem kawowym, wygodnym fotelem i komodą na sprzęt RTV. Z salonu wydzielono też niewielki kącik do pracy - ze zgrabnym biureczkiem i fotelikiem w orzechowym fornirze.

Do salonu przylega sypialnia, która została sprytnie ukryta za piękną granatową tapetą.  Subtelny geometryczny wzór sprytnie przykrywa drzwi, które zostały idealnie zlicowane ze ścianą i przez to na pierwszy rzut oka stały się prawie niewidoczne. W części sypialnej stanęło duże tapicerowane łóżko z zagłówkiem i pojemna zabudowa meblowa w identycznym kolorze co kuchnia.

Dopełnieniem salonu i sypialni jest piękny parkiet z delikatnie bielonego dębu ułożonego we francuską jodełką, oraz głębokie, praktyczne szafy w jasnym popielatym kolorze, który pięknie komponuje się z różem i granatem. Żeby optycznie powiększyć przestrzeń salonu w niektórych szafach architekci zastosowali fronty z luster. Nieco inny charakter ma łazienka - zaprojektowana bardziej “po męsku”, w bieli i czerni. Kobiecym akcentem jest w niej posadzka z ceramicznych płytek w finezyjne desenie. Chociaż nie zmieściło się w niej miejsce na wannę (za to jest wygodna część prysznicowa), wszystkie inne sprzęty i łazienkowe akcesoria zostały schowane w specjalnie robionych na wymiar, niewidocznych szafach.

 Tak wysmakowany stylistycznie apartament czeka na pierwszych gości. Zamieszkać tutaj, niedaleko wiślanych bulwarów to będzie czysta przyjemność. 

Lekcja stylu na Powiślu od Sojka&Wojciechowski - metryczka projektu wnętrza

Projekt: Sojka&Wojciechowski
Realizacja: 2019
Lokalizacja: Warszawa
Metraż: 57 m2

Galeria zdjęć aranżacji mieszkania

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!