Projekt wnętrza Normobarii autorstwa Widawscy Studio Architektury

Projekt wnętrza Normobarii autorstwa Widawscy Studio Architektury

Normobarica to komora normobaryczna, czyli pomieszczenie, w którym panować mają optymalne warunki dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. Otwarcie obiektu przewidywane jest na maj 2019, sam lokal znajdywać się będzie w Dąbrowie Górniczej, a więc na południu Polski. Obiekt ma umożliwiać odwiedzającym wypoczynek lub pracę w warunkach sprzyjających odprężeniu, a także działających korzystnie na nasze zdrowie i urodę. Ważne było zatem, aby wnętrza były przyjemne, a design nienarzucający. Z zadaniem zaaranżowania przestrzeni zmierzyli się projektanci z biura Widawscy Studio Architektury. A oto, jak przedstawia się projekt wnętrz Normobarii.

Odetchnijmy w spokoju

Wchodząc do wnętrza obiektu, znajdujemy się w przestronnej strefie wejściowej. To tutaj znajduje się recepcja wraz z poczekalnią, gdzie rozmieszczone zostały liczne tapicerowane pufy i siedziska. Zaaranżowany został także niewielki kącik dla dzieci. Istotą obiektu są komory normobaryczne, wśród których znajduje się też przestrzeń VIP. We wszystkich pomieszczeniach rozlokowane zostały wygodne, ergonomiczne siedziska oraz niewielkie stoliki. Strefa VIP zaaranżowana została w sposób nieco bardziej kameralny - cztery obszerne fotele zapewniające pełny relaks. W przestrzeni obiektu znajduje się także szatnia, toaleta oraz biuro.

aranżacja wnętrza, aranżacja przedszkola, widawscy studio

Dobrze jest się zrelaksować

Założeniem obiektu jest stworzenie przestrzeni i warunków, w których goście będą mogli odetchnąć od szkodliwych warunków otaczającego świata, a także codziennego zgiełku. Idąc tym tropem, projektanci postawili na naturalne kolory, które wypełniają wnętrza. Jasne drewno koresponduje z białymi ścianami, uzupełnieniem jest paleta szarości, a także ciepły żółty. Istotnym elementem kompozycji jest nieregularny print, który pokrywa ściany zarówno komory, jak i strefy wejściowej. Okrągłe kształty w zielono-niebieskich barwach przywodzą na myśl bąbelki powietrza wydobywające się z wody. Sprawiają one, że aranżacja nabiera cech organicznych, mimo zamknięcia przestrzeni poczuć się możemy niczym pośród przyrody.

Motywy natury pojawiają się również w komorze VIP. To tam zastosowana została fototapeta przedstawiająca pejzaż górski - oblewające górskie stoki iglaste lasy, osnute gęstą mgłą. Ten malowniczy krajobraz dodatkowo sprzyja wyciszeniu i relaksowi, buduje wrażenie przestrzeni i pełni powietrza. Taki zabieg stanowi dobry kontrapunkt dla niewielkich przeszkleń, jakie zastosowane mogły być w komorach ze względów konstrukcyjnych. Przestrzenie doświetlane są jednak przyjemnym światłem opraw sufitowych oraz lamp stojących.

Projekt wnętrza Normobarii autorstwa Widawscy Studio Architektury - metryczka projektu wnętrza

Projektant: Widawscy Studio Architektury
Realizacja: 2019
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Galeria zdjęc aranżacji wnętrza Normobarii

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!