Przestrzeń pełna zieleni czyli aranżacja wnętrza restauracji Yeżyce Kuchnia

Przestrzeń pełna zieleni czyli aranżacja wnętrza restauracji Yeżyce Kuchnia

Yeżyce Kuchnia to miejsce, którego mieszkańcom Poznania nie trzeba przedstawiać. Restauracja od lat obecna na mapie miasta cieszy się opinią miejsca, gdzie można doskonale zjeść dania interpretowanej na nowo kuchni polskiej. W ubiegłym roku lokal przeszedł znaczącą metamorfozę, a odpowiada za nią pracownia Wierciński Studio. Realizacja cieszy się na tyle dużym uznaniem, że nominowana została do dwóch prestiżowych nagród - Dezeen Awards 2018 oraz German Design Award 2019. I rzeczywiście - we wnętrzu możemy spodziewać się wyjątkowych doznań zarówno smakowych, jak i estetycznych. Prawdziwa uczta dla zmysłów!

Praktyczne strefowanie

Główna przestrzeń lokalu to pomieszczenie o otwartym planie, w którym wyróżnić można jednak poszczególne strefy. Znajdziemy tutaj stoliki dla dwojga, miejsca dla 4-osobowej grupy, a także duży stół wspólny, który pozwala na spotkania w większym gronie. Pod oknami ustawione zostały wysokie stoliki przy których można przysiąść z kawą i gazetą. W centrum lokalu znajduje się przestrzeń baru, a obok niego ukryte za praktyczną kotarą przejście do części socjalnej restauracji. Do lokalu przynależy także zadaszony letni ogródek, w którym również ustawiony został stół wspólny oraz mniejsze, dwuosobowe stoliki.


aranżacja wnętrza, aranżacja restauracji

Rola koloru we wnętrzu

W Yeżyce Kuchnia zaproponowana została bardzo subtelna i naturalna paleta kolorów. Białe ściany i jasna posadzka stanowią doskonałą bazę dla przygaszonej zieleni, czerni oraz naturalnego drewna. Wszystkie te barwy stanowią razem przyjemną dla oka kompozycję kolorystyczną. Jednak to, co ożywia wnętrze restauracji, to duża ilość soczyście zielonych roślin, które wygodnie usadowiły się pod oknami. To wypełnienie przestrzeni lokalu roślinami zdaje się jakby przeniesieniem zielonego podwórka do środka. Patrząc przez obszerne przeszklenia odnosimy wrażenie przenikania się wnętrza i zewnętrza, wzajemne korespondowanie tych dwóch przestrzeni.

Wykończenia z lustra i stali

Odbicia lustrzane wykorzystane zostały we wnętrzu wielokrotnie. Po pierwsze zawieszone na ścianach geometryczne lustra, po drugie zaś lustrzane wykończenie części baru. Druga część baru wykończona została wydłużonymi płytkami ceramicznymi w czarnym kolorze, które również dają delikatny efekt połysku. Takie dodatki i wykończenia optycznie powiększają przestrzeń, a także wraz z dużymi przeszkleniami powodują, że wnętrze pełne jest światła i powietrza. Poza lustrem istotną rolę odgrywa tutaj także stal, która w postaci zamkniętych profili wykorzystana została jako element konstrukcyjny baru, zawieszona ponad nim konstrukcja oświetleniowa czy też praktyczny regał na wino i karty.

Przestrzeń pełna zieleni czyli aranżacja wnętrza restauracji Yeżyce Kuchnia - metryczka projektu wnętrza

Projekt: wiercinski-studio i Agnieszka Owsiany Studio
Realizacja: 2018
Lokalizacja: Poznań
Metraż: 90 m2
Zdjęcia: PION
Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Galeria zdjęć aranżacji restauracji

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!