Podstawówka dziecięcych marzeń czyli aranżacja Szkoły Podstawowej w Miliczu

Podstawówka dziecięcych marzeń czyli aranżacja Szkoły Podstawowej w Miliczu

W takiej szkole chciałby się uczyć chyba każdy żak! Nic dziwnego, skoro to właśnie uczniowie zaprojektowali wnętrza obiektu. A dokładniej wespół z architektami z pracowni Port z Wrocławia. Efektem jest przestrzeń doskonale zaprojektowana, uwzględniająca wszelkie funkcjonalności, o których tylko użytkownicy mogliby pomyśleć. Budynek o powierzchni 2280 m2 mieści w sobie szereg pomieszczeń i przestrzeni utrzymanych w stylistyce, której nie powstydziłyby się największe współczesne realizacje publiczne. Jest estetycznie i funkcjonalnie!

Historia pewnej fabryki

Szkoła podstawowa w Miliczu nie jest obiektem postawionym od zera - zlokalizowana została w dawnej fabryce bombek. Projektanci musieli zatem dostosować się do pewnej z góry narzuconej przestrzeni. Jak podkreślają, ważne dla nich było, aby zachować pewną ciągłość historii budynku - stąd stylistyka przypominająca nieco wnętrze fabryki. Tutaj jednak surowość industrialnego wnętrza oswojona została przez kontynuowany we wszystkich wnętrzach kolorystyczne motyw przewodni - ciepły odcień żółtego. Oprócz niego ożywczą rolę pełni tutaj sama baza kolorystyczna, a więc śnieżna biel, która tworzy efekt niezwykle jasnych przestrzeni, wypełnionych światłem. Chociaż biel i jasne drewno wyposażenia są z pewnością dominujące, w salach i pracowniach nie brak także matowej czerni, równoważącej kompozycję.

szkoła w milczu, aranżacja wnętrza

Primo, funkcja wnętrza

Chociaż wnętrza zachwycają swoją minimalistyczną i niezwykle dopieszczoną stylistyką, szczególną wartość niosą w sobie funkcjonalności przestrzeni. Projektanci chcieli, aby zaaranżowana przez nich przestrzeń była daleka tradycyjnym wnętrzom spotykanym w polskich szkołach, które nie sprzyjają kreatywnemu myśleniu czy zawieraniu znajomości. Tutaj znajdujemy całą masę przestrzeni wspólnych, w których budowana jest szkolna społeczność.

Stołówka zaprojektowana została jako kantyna - miejsce, gdzie można zjeść albo przygotować własny posiłek. Miejscem należącym do uczniów jest antresola. Tutaj może być głośno i swobodnie, stąd można też obserwować zmagania kolegów na boisku. Przestrzeń antresoli otwarta jest bowiem na salę gimnastyczną za pomocą otworów zabezpieczonych metalową siatką. Sama sala gimnastyczna to również miejsce zaprojektowane z pomysłem. Czarne ściany, na których zorganizowana została ścianka wspinaczkowa, świetnie kontrastuje z czerwoną posadzką boiska.

Przestrzeń, która uczy

W szkole podstawowej w Miliczu edukacyjną rolę pełnią nie tylko nauczyciele, ale i sama przestrzeń. Architektura, wzornictwo, design - te elementy uczestniczą na codzień w życiu dzieci, kształtując ich estetykę i wrażliwość. Lekcja projektowania polega tutaj na codziennym obcowaniu z pięknem zamkniętym w tej wyjątkowej przestrzeni.

Podstawówka dziecięcych marzeń czyli aranżacja Szkoły Podstawowej w Miliczu - metryczka projektu wnętrza

Projekt: Port
Inwestor: Fundacja KOM
Realizacja: 2017
Lokalizacja: Milicz
Metraż: 2280 m2
Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Galeria zdjęć aranżacji szkoły

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!