Lodowato z odświeżonym wnętrzem od Kolektyw Musk

Lodowato z odświeżonym wnętrzem od Kolektyw Musk

Na początku marca Lodowato zaczęło nowy sezon z odświeżonym wnętrzem, o którego zaprojektowanie zostaliśmy (Kolektyw Musk ) poproszeni przez właścicieli katowickiej lodziarni. Możemy powiedzieć,  że była to „sąsiedzka pomoc”.

Lodowato istnieje już na rynku od kilku lat, a ich marka stała się rozpoznawalna na Śląsku dzięki dobrej jakości produktom oraz charakterystycznej identyfikacji  wizualnej firmy. Chcieliśmy, aby nowe wnętrze nie było rewolucją i nadal kojarzyło się z marką, ale jednocześnie aby dawało powiew świeżości, czegoś nowego i zaskakującego. Brzmi to trochę jak zaprzeczenie, jednak projektanci często muszą mierzyć z abstrakcyjnymi wytycznymi.

Lodowato postawiło przed nami duże wyzwanie. Stworzyliśmy kilka koncepcji, ale ostatecznie wróciliśmy do pierwszego pomysłu, i to na jego realizację ostatecznie zdecydowali się inwestorzy.
Lokal zaprojektowany został tak, aby „wciągać” klientów do wnętrza – widoczny z poziomu ulicy i zapraszający do środka, jednocześnie nie przytłaczający odbiorców wewnątrz. W celu uzyskania tego efektu, głównym motywem stał się gradient kul w postaci grafiki naklejanej na ściany i sufit – od intensywnych kolorów i dużej ilość elementów w strefie sprzedaży do delikatnych elementów i jasnych kolorów przy wejściu. Dodatkowym, punktem centralnym całego wnętrza stała się witryna mroźnicza wykończona małą, czerwoną płytką.
Przy projektowaniu jednym z problemów były proporcje lokalu – zbyt wysokie pomieszczenie w stosunku do jego metrażu. W celu poprawy odbioru wizualnego postawiliśmy na dekorację w dużej skali, czyli instalację  ze zwieszanych kul, w którą zostało wkomponowane oświetlenie - dzięki temu zabiegowi lokal wydaje się niższy i przyjemniejszy w odbiorze. Dodatkowo chcieliśmy, aby dekoracja lokalu umilała czas osobom stojącym  w kolejce co chyba się udało, sądząc po uniesionych do góry głowach klientów w dniu otwarcia.

lodowato, musk, aranżacja wnętrza

Tworząc projekt wnętrza mieliśmy również na uwadze, że lokal ma nie tylko „wyglądać”, ale przede wszystkim być wygodny w użytkowaniu i tutaj na uwagę zasługuje menu – białe tabliczki na drewnianych listwach.  W tego typu lokalach,  menu zmienia się każdego dnia, wtedy najczęstszym rozwiązaniem są tablice, na których odręcznie pisana oferta, co nie zawsze wygląda estetyczne.
Menu zaproponowane przez nas można swobodnie wymieniać i dostosowywać do aktualnej oferty. Podzielone zostało na dwa segmenty: menu stałe za ladą i menu zmienne na ścianie bocznej – łatwiej dostępne dla obsługi i lepiej widoczne dla klienta stojącego w kolejce.

Staraliśmy się, aby wnętrze było spójne, dlatego pozostała część wyposażenia została utrzymana w neutralnej kolorystyce (białe meble, drewniane elementy) i stanowi odpowiednie tło dla intensywnych kolorów dekoracji.

Lodowato z odświeżonym wnętrzem od Kolektyw Musk - metryczka projektu wnętrza

Autorzy: Kolektyw Musk
Inwestor: Lodowato
Zdjęcia: Radosław Kaźmierczak
Lokalizacja: Katowice, ul. Dworcowa
Realizacja:  2019

Galeria zdjęć aranżacji lodziarni

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!