Geometryczny miks w aranżacji wnętrza mieszkania we Wrocławiu

Geometryczny miks w aranżacji wnętrza mieszkania we Wrocławiu

Jedną z najnowszych realizacji pracowni KODO jest przytulna i jasna aranżacja mieszkania we Wrocławiu. Mieszkanie zlokalizowane jest przy ulicy Sikorskiego w niewysokim apartamentowcu. Mieszkanie charakteryzują wysokie przeszklenia, które wprowadzają do wnętrza dużo naturalnego światła. Niewielki metraż obejmuje strefę wejściową prowadzącą do serca lokalu, jakim jest otwarta przestrzeń salonu wraz z kuchnią, a także sypialnię oraz łazienkę.

Czyste formy

Przekraczając próg mieszkania od razu możemy wyczuć, co czeka nas w dalszych wnętrzach. Strefa wejściowa to jedynie przedsmak, a już tutaj zauważamy przyjemny, nowoczesny minimalizm. Jasne drewno na posadzce, pełne lustrzane drzwi zabudowy oraz ściany pomalowane na łagodny odcień beżu, a do tego wprowadzające nieco dynamiki syntetyczne grafiki o dominancie kolorystycznej. Zaczyna się dobrze!

Dalej trafiamy do centralnego punktu mieszkania, a więc salonu wraz z aneksem kuchennym. Także tutaj jest jasno i estetycznie, królują proste bryły i formy, zaś kolorystyka ogranicza się do monochromatycznej palety barw. Biała zabudowa kuchenna o prostych frontach doskonale komponuje się na tle ciemnografitowej, matowej ściany. Uzupełnieniem są ciemne blaty, których barwa kontynuowana jest w dalszej części strefy dziennej.

W jasnej przestrzeni salonu znajdziemy rzucające się w oczy ciemne stelaże kawowych stolików, ale kluczowym i dominującym elementem pomieszczenia jest tapicerowany intensywnie czerwoną tkaniną fotel o obłych kształtach. Poza tym akcentem pozostałe wyposażenie salonu utrzymane jest w subtelnej, beżowo-szarej kolorystyce, będącej bazą całej aranżacji.

kodo, aranżacja wnetrza, aranżacja mieszkania

Zabawa wzorami

Chociaż projektanci nie grają tutaj intensywnymi, nasyconymi barwami, wykorzystują oni ciekawe i odważne printy. Pierwszym z nich są szerokie pasy w kolorach białym i beżowym, którymi wykończona została ściana telewizyjna. Subtelniejsze wydanie geometrycznego wzoru znajdziemy w sypialni, gdzie ściana u szczytu łóżka uzyskała dekoracyjną, metaliczną tapetę, której print nawiązuje do faktury wezgłowia.

Motyw “kropek” obecny jest także w łazience, gdzie występuje na ścianie prysznica. W pomieszczeniu tym rolę odgrywa także wzór płytek, który przypomina barwiony beton oraz kamień. We wnętrzu wykorzystana została monochromatyczna paleta barw, przez co to właśnie różnorakie wzory budują dynamikę w przestrzeni, dzięki którym ta ostatnia nie jest nudna.

Chociaż w mieszkaniu królują chłodne barwy i proste, zgeometryzowane formy, całość wydaje się niezwykle przytulna i wypełniona domową atmosferą. Wrażenie to budują z pewnością liczne, tekstylne elementy, takie jak miękkie dywany czy przyjemne w dotyku tapicerki siedzisk, a także ciepłe i dobrze zaaranżowane oświetlenie poszczególnych pomieszczeń.

Geometryczny miks w aranżacji wnętrza mieszkania we Wrocławiu - metryczka projektu wnętrza

Projekt: pracownia KODO
Realizacja: 2019
Lokalizacja: Wrocław
Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Galeria zdjęć aranżacji mieszkania

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!