Salon QUIRIS beauty w stylu luksusowej kawiarni od JT Grupa

Salon QUIRIS beauty w stylu luksusowej kawiarni od JT Grupa

Miejsce pełne nieoczywistych rozwiązań, rzemieślniczych perełek i wyjątkowej atmosfery -  salon piękności Kwiryny Gołębiewskiej to przestrzeń, w której kobiety poczują się luksusowo pod każdym względem. Architekci z gdańskiej pracowni JT Grupa stworzyli wnętrze o unikatowym pomyśle, pełne dopracowanych detali i dobrze rozplanowanej powierzchni.

 Głównym celem projektu było stworzenie przestrzeni dla kobiet, w której będą czuły się dobrze, komfortowo oraz luksusowo. Projektantom zależało na odwróceniu tymczasowości tego miejsca i stworzeniu przestrzeni kreatywnej oraz multi-zadaniowej, która nie będzie odbierana jako salon fryzjerski, ale jako miejsce idealne do bywania. To miejsce, gdzie napijesz się dobrej kawy, spotkasz się z koleżanką i wspólnie pójdziecie na manicure. W dobie zabieganego świata często nasze towarzyskie spotkania przenoszą się do innych miejsc, pozwalając łączyć poszczególne zadania. Salon QUIRIS tworzy atmosferę kawiarni, w której z przyjemnością spędzisz czas z przyjaciółką przy okazji dbając o swoją urodę. Całość dopełniają pastelowo-różowe ściany malowane metodą ombre, zielone rośliny, duża ilość luster i designerskiego oświetlenia.

aranzacja salonu, aranzacja wnetrza, jt grupa

Recepcja w kawiarnianym stylu

Projektanci mieli do zagospodarowania 160 m2  o podłużnej formie, które podzielili na 3 naturalne strefy: recepcję z częścią  longue, strefę manicure i pedicure oraz część fryzjerską. Wychodząc z głównego założenia projektu recepcja została zaprojektowana na kształt wyspy lub baru. Piękna, olbrzymia lada ozdobiona złotem i motywem roślinnym ma przełamywać stereotyp tymczasowości tego miejsca, przy którym zwykle spędza się kilka minut – podczas zapisu lub płatności. Grafikę umieszczoną na wyspie wykonała graficzka i ilustratorka Aleksandra Morawiak, która swoim printem tchnęła romantyzm w to miejsce. Kolażowy pattern zastosowano także jako tapetę na niektórych ścianach. Za recepcyjną ladą na ścianie widzimy złotą literę Q – to część identyfikacji graficznej, która spójnie łączy się z całością projektu. Tworząca ją graficzką współpracowała z architektami, co widać w projektach logo czy wizytówek. Aby zatrzymać klientki na dłużej  z premedytacją użyto pewnych form, które mają konotacje bardziej kawiarniane – większa ilość hokerów, konstrukcja nad wyspą, która pełni funkcję lampy. Recepcji towarzyszy strefa lounge z wygodną sofą i fotelami. Pomiędzy którymi umieszczono piękną lampę-rzeźbę. W witrynie za sofą znajduje się podwieszany do sufitu regał z kosmetykami do nabycia. To mistrzostwo ślusarskie nawiązujące do efektownej konstrukcji nad ladą. Całość tworzy  półformalną, wygodną strefę kawiarnianą, będącą ukłonem w stronę oczekujących na usługę kobiet.

Usługi za szmaragdowymi ażurami

Strefę wejściową z recepcją, fotelami i sofą oddzielają piękne ceramiczno-ślusarkie ażury, autorstwa JT Grupa. Z lewej strony recepcji za przeszkleniem znajduje się druga strefa – manicure i pedicure. Projektowane mosiężno-skórzane podnóżki, piękny podest z czarnymi, ceramicznymi misami i siedziskiem dwuosobowym, nad którym umieszczono efektowne lampy. Najważniejszą cześć stanowi salon fryzjerski, znajdujący się po prawej stronie recepcji za szmaragdowymi ażurami. Cała strefa wypełniona jest unikatowymi lustrami, które dodatkowo obracają się wokół własnej osi. Każde ma inny kształt i łączy w sobie mosiądz, lustro, kamień i płytę MDF lakierowaną na kolor pudrowego różu. Stanowią one integralną część wraz ze stolikami, które mają metalową konstrukcję oraz blaty z zielonego marmuru.
Wzdłuż stanowisk fryzjerskich są witryny, gdzie stanęły projektowane pufy w dwóch odcieniach zielonej skóry. Ostatnie przęsło stanowi crème de la crème całości, czyli wisząca rzeźba mosiężna – ptaki origami. To wynik mistrzowskiej współpracy architektki z pracowni JT Grupa, która pieczołowicie rozrysowywała poszczególne siatki i mistrzów ślusarstwa, którzy w całym salonie bezsprzecznie dali popis swoich umiejętności. Tę strefę kończy labor –  czyli strefa myjek cała w czerni, z wiszącymi szafkami z frontami ze szkła komórkowego.
Całość dopełnia podłoga układana w ukośne pasy czerni i szarości oraz szereg mosiężnych detali: portale obłożone blachą, ptaki, lustra, regał, ażury czy stanowiska.

Salon QUIRIS beauty w stylu luksusowej kawiarni - metryczka projektu wnętrza

Projekt: JT Grupa
Realizacja: 2018
Lokalizacja: Gdańsk
Zdjęcia: Ayuko Studio

Galeria zdjęć aranżacji salonu

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!