W przytulnych barwach czyli aranżacja mieszkania na warszawskiej Woli

W przytulnych barwach czyli aranżacja mieszkania na warszawskiej Woli

Pracownia KODO nie od dziś kojarzona jest z nowoczesną stylistyką serwowaną w przytulnej odsłonie. Także tym razem mamy do czynienia z przyjemnym, bezpretensjonalnym designem, który architekci zaproponowali w mieszkaniu na Woli w Warszawie. Kluczem aranżacji jest subtelna paleta barw ograniczona do naturalnej kolorystyki oraz rola detali. W swoich projektach pracownia przywiązuje szczególną wagę do funkcjonalności przestrzeni - nie tylko o wygląd tu chodzi, ale też o komfort mieszkania.

Mieszkanie o powierzchni blisko 75 m2 usytuowane jest w apartamentowcu w otoczeniu dużego parku. Inwestorzy, którymi jest rodzeństwo, postanowili urządzić nowe cztery kąty dla swojej mamy, aby mieć ją blisko siebie. Założeniem projektu stało się zatem stworzenie przytulnej przestrzeni, która miałaby pełnić funkcję rodzinnego domu. W przestrzeni mieszkania wydzielona została strefa wejściowa, kuchnia otwarta na salon, sypialnia, łazienka oraz pokój gościnny.

kodo, aranżacja wnerza, aranżacja domu, realizacje wnętrz

Serce mieszkania

Centralnym punktem mieszkania jest strefa dzienna salonu i kuchni wraz z jadalnią. U-kształtna kuchnia otwiera się na salon barkiem kuchennym będącym jednocześnie częścią zabudowy. Pozwala to na swobodne kontynuowanie rozmów podczas przygotowywania posiłków czy szybkiego wypicia porannej kawy. W przestrzeni salonu znajdziemy obszerny stół wraz z krzesłami, a także część relaksu w postaci tapicerowanej sofy narożnej  skierowanej w stronę ściany telewizyjnej.

W otwartej przestrzeni projektanci doskonale grają kolorami, zestawiając ze sobą biel z czernią i brąz z beżem. Rozbudowana paleta odcieni sprawia, że wnętrze nie jest nudne, mimo braku wyraźnego akcentu kolorystycznego. Zamiast tego do wnętrza wprowadzony został subtelny print w postaci hiszpańskiej ceramiki, którą wykończony został zarówno barek, jak i przestrzeń między szafkami w kuchni.

Złamana biel łazienki

Łagodna kolorystyka zastosowana została także w przestrzeni łazienki. Projektanci postawili na klasyczne połączenie bieli oraz jasnego drewna, które doskonale komponuje się z płytkami strukturalnymi z białej glinki wykorzystanych na ścianie prysznica. Jasne barwy, podwieszane szafki oraz dobrze zaaranżowane oświetlenie sprawiają, że łazienka wydaje się przestronna i wypełniona światłem. Ponadto przestrzeń łazienki jest niezwykle funkcjonalna - znalazł w niej miejsce zarówno wbudowany prysznic typu walk-in, jak i niewielka wanna.

kodo, aranzacja wnetrza

Komfort użytkowania

W projekcie łatwo zauważyć, jak dużą wagę architekci przywiązują do wygodnego zaaranżowania przestrzeni. Świadczą o tym liczne rozwiązania funkcjonalne oraz praktyczne strefowanie przestrzeni. Dobrym przykładem jest też maksymalne wykorzystanie hollu, w przestrzeni którego wygospodarowana została znaczna ilość przestrzeni do przechowywania. Ciekawa forma zabudowy z podświetleniem wewnątrz szafek pozwala na łatwe odnalezienie potrzebnych przedmiotów, zaś znajdująca się po przeciwnej stronie szafa o lustrzanych drzwiach optycznie powiększa pomieszczenie.

Aranżacja mieszkania na warszawskiej Woli - metryczka projektu wnętrza

Projekt: KODO
Realizacja: 2018
Lokalizacja: Warszawa
Metraż: 73,5 m2
Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Galeria zdjęć aranżacji domu

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!