Wnętrza nowej siedziby Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach

Wnętrza nowej siedziby Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach

Zakończona w 2017 roku realizacja nowego budynku Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego to jedyny polski obiekt, który powalczy o prestiżową nagrodę im. Miesa van der Rohe. Projekt budynku powstał we współpracy pracowni BAAS z Barcelony, Grupa 5 Architekci z Warszawy oraz MAŁECCY biuro projektowe z Katowic. Z połączonych sił powstała zaskakująca bryła, doskonale wpisana w tkankę istniejącej już, gęstej zabudowy.

Budząca podziw architektura obiektu bezsprzecznie reprezentuje najwyższy poziom kunsztu projektantów. Dziś jednak chcielibyśmy przyjrzeć się wnętrzom, nie pozostają one bowiem w tyle za bryłą architektoniczną budynku. Obiekt o powierzchni użytkowej przekraczającej 4800 m2 zlokalizowany jest przy ulicy Pawła w samym centrum Katowic, stolicy kopalnianych szybów i ceglanych familoków.

Zaprośmy miasto do środka

W swojej koncepcji architekci przede wszystkim skupili się na odnalezieniu piękna przestrzeni, jaką zastali i zaproszeniu jej do współtworzenia nowego budynku. Wnętrza są kontynuacją stylistyki, w jakiej utrzymana została bryła architektoniczna. Ta zaś stanowi wyraźne kontinuum charakterystycznej, śląskiej estetyki, dostrzegalnej w otaczającej “filmówkę” zabudowie.

Tak, jak i na ulicy czy w fasadzie, tak samo we wnętrzach znajdujemy rdzawą cegłę, będącą dominującym materiałem wykończeniowym. Umiejętne i pełne wirtuozji zabawy materiałem, poprzez układanie cegieł na wiele różnych sposobów, w niezwykły sposób różnicuje przestrzeń. Ponadto wnętrze obiektu wypełnia drewno w postaci okładzin ścian oraz klinkier wykorzystany jako posadzka. Znajdziemy tu również surowe betonowe konstrukcje, tworzące ażurowe wykończenia sufitu czy przepierzenia.

wnetrze siedziby radia, maleccy studio, aranżacja wnętrza

Przestrzeń i światło

Czterokondygnacyjny gmach wydziału zaprojektowany został na rzucie prostokąta i posiada wewnętrzne atrium, wokół którego rozlokowane zostały sala projekcyjno-filmowa, dwukondygnacyjne studio kinowe, pracownie montażu oraz dźwięku, a także inne pomieszczenia porządkowe. Kluczową rolę w projekcie odgrywają olbrzymie przeszklenia skierowane na otwarty dziedziniec.

Sercem obiektu jest zaadaptowany i wtłoczony w bryłę budynku relikt, będący starą fabryką żarówek. Teraz znajduje się w nim utrzymana w bieli biblioteka wydziałowa z czytelnią i antresolą. Wysokie stropy i duże przeszklenia, a także śnieżna biel ścian i wyposażenia sprawiają, że pomieszczenie pełne jest światła i powietrza.

Oprócz wysokiej klasy sprzętu filmowego i montażowego, we wnętrzach znajdziemy także designerskie elementy umeblowania. Wyposażenie nie jest przypadkowe, a raczej dobrane z pieczołowitością tak, aby wpasowywało się w niebanalną przestrzeń obiektu. Proste i nowoczesne meble szkolne, wygodne tapicerowane kanapy w przestrzeni holu oraz interesujące oprawy oświetleniowe - wszystko to nadaje przestrzeni wyrafinowanego smaku.

Wnętrze nowej siedziby Wydziału Radia i Telewizji - metryczka projektu wnętrza

Projekt: BAAS Arquitectura, Grupa 5 Architekci, MAŁECCY biuro projektowe
Realizacja: 2017
Lokalizacja: Katowice
Inwestor: Uniwersytet Śląski
Metraż: 4784 m2
Opracowanie: Wiola Imiolczyk

Galeria zdjęc aranżacji wnętrza

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!