Zabawa detalem czyli aranżacja warszawskiego biura Viacom

Zabawa detalem czyli aranżacja warszawskiego biura Viacom

Jedną z ciekawszych projektów wnętrz przestrzeni biurowych w stolicy jest realizacja autorstwa pracowni Mood Works - Dorota Kuć & Karina Snuszka. Projekt przygotowany został dla medialnego giganta, jakim jest Viacom - właściciel takich stacji telewizyjnych jak MTV, Comedy Central czy Nickelodeon. Nic więc dziwnego, że na siedzibę firmy wybrany został reprezentacyjny i kultowy już Plac Zbawiciela. Architektom postawiono za zadanie stworzenie przestrzeni, która korespondowałaby z wizerunkiem firmy, a jej pracownikom dawała satysfakcję z samej przynależności do światowej korporacji.

Przestrzeń biurowa o powierzchni 1800 m2 to mieszanka obrazów ze świata popkultury z funkcjonalnym i dobrze zaaranżowanym projektem biura. Otwarty plan i brak typowych pokoi funkcyjnych to efekt nowoczesnego podejścia do aranżacji przestrzeni publicznej. Wydzielone podstrefy sprzyjają pracy zespołowej, a także zawiązywaniu relacji między pracownikami. Jak w każdym szanującym się biurze, także tutaj oprócz strefy pracy znajdujemy szereg przestrzeni do relaksu, kawiarnię czy taras wypoczynkowy.

aranzacja biura, aranżacja wnetrza, Viacom

Wnętrze jak w kreskówce

Przekraczając próg biura Viacom nie trudno odgadnąć, z czym związana jest działalność firmy. Bazą projektu jest surowe wnętrze, z eksponowanymi elementami „tkanki architektonicznej” w postaci otwartych sufitów i elementów instalacji. Jednak ta prosta i minimalistyczna baza wypełniona jest grafikami z telewizyjnych animacji, które stanowią kluczowy element projektu. Duże formaty, intensywne i odważne kolory - w tak przestronnym i jasnym biurze architekci mogli pozwolić sobie na nieskrępowaną zabawę wzornictwem.

Oprócz różnobarwnych grafik wnętrze pełne jest także kolorystycznych detali, które wprowadzone zostały jako obicia siedzisk czy pojedyncze elementy wyposażenia. Kolor pojawia się też jako wykończenie instalacji biegnącej pod sufitem, co jeszcze bardziej podkreśla kompletność kompozycji oraz dbałość projektantów o szczegóły.

aranzacja wnetrza, aranżacja biura

Za szklanymi ścianami

Wielkomiejska panorama, która rozciąga się za dużymi oknami, robi wrażenie. Aby jak najbardziej wyeksponować prestiżowe położenie biura, projektanci starali się, aby widok z okna był dostępny dla pracowników w jak największej części przestrzeni. Zamiast więc dzielić przestrzeń pełnymi ścianami działowymi, zastosowane zostały przejrzyste przeszklenia, które praktycznie oddzielają od siebie pomieszczenia, jednak pozostawiają wrażenie otwartości. Dodatkowo przeszklenia te powodują, że wnętrze jest doświetlone i jasne.

W zachowaniu otwartego planu przestrzeni pomagają także przepierzenia, które wykonane zostały ze szkła mlecznego oraz ciemnego. To kolejny sposób na nieoczywiste strefowanie przestrzeni. Ażurowe konstrukcje potęgują wrażenie przestronności wnętrza i wypełnienia go powietrzem.

Aranżacja biura Viacom - metryczka projektu wnętrza

Projekt: Mood Works - Dorota Kuć & Karina Snuszka
Realizacja: 2017
Lokalizacja: Plac Zbawiciela, Warszawa
Metraż: 1800 m2

Galeria zdjeć aranżacji biura

 


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!