Własna spiżarnia w domu - jak ją stworzyć?

Własna spiżarnia w domu - jak ją stworzyć?

Każdy kiedyś marzył o własnej spiżarni w domu. Wiele osób myśli, że w ich przypadku jest to nierealne. Nieprawda! Stworzenie takiego pomieszczenia nie wymaga ani wielkich nakładów finansowych, ani… dużej ilości wolnego miejsca.

Spiżarnia to niewielkie pomieszczenie, które idealnie sprawdza się jako „domowa lodówka” i schowek na produkty o długiej dacie przydatności. Zaaranżowanie najprostszej i spełniającej wszystkie podstawowe zadania spiżarki nie wymaga wielkiego budżetu. Takie specjalne pomieszczenie można zrobić w każdym domu.

Mamy piękną jesień, więc konfitury i grzyby z własnej spiżarni będą jeszcze lepiej smakowały. Najlepiej przechowywać je w miejscu suchym, przewiewnym i czystym.

Kluczowe w urządzaniu własnej spiżarni jest miejsce, najlepiej słabo przepuszczające promienie słoneczne i znajdujące się w piwnicy lub pobliżu garażu, dzięki czemu będzie łatwiej utrzymać właściwą temperaturę. Optymalna temperatura w spiżarni to od 4 do 8 stopni Celsjusza. Jeżeli przechowujemy więcej kwaszonek, to temperatura powinna być nieco niższa. W nieco wyższej temperaturze można natomiast przechowywać przetwory z dodatkiem cukru.

Pomieszczenie nie musi być duże, może mieć nawet 3 mkw., ale wtedy powinniśmy odpowiednio ustawić regały i szafki. Dzięki temu funkcjonalność takiego magazynku będzie odpowiednia i będziemy czuli się w nim komfortowo.

Dolne szafki i szuflady możemy wykorzystać na cięższe przedmioty, np. słoiki. Warto przyjąć zasadę, że im wyżej, tym lżejsze rzeczy przechowujemy w meblach. W przypadku kątów pomieszczeń pełne ich zagospodarowanie umożliwi użycie wysuwnych półek narożnych. Natomiast wąskie przestrzenie warto zabudować z wykorzystaniem wysuwnego cargo, które świetnie pomieści wszelkie butelki i inne wąskie opakowania.

Jak dbać o spiżarnię?

Każda gospodyni i każdy gospodarz wie, że produkty najlepiej układać razem, kategoriami, żeby później nie tracić czasu na ich poszukiwania. Warto też co jakiś czas sprawdzać, czy któryś się nie psuje. Jeżeli tak, trzeba koniecznie go ze spiżarni usunąć, żeby nie „zaraził” innych przetworów. Warto pamiętać o regularnym wietrzeniu pomieszczenia, żeby zapewnić odpowiedni mikroklimat. Do zagospodarowania przestrzeni można również użyć mebli wentylowanych, wyposażonych w plecy z otworami lub pozbawionych tylnej płyty. Jeżeli spiżarnia znajduje się w domu, to pomieszczenie, w którym będziemy przechowywać przetwory, dobrze wyposażyć w niewielkie okno. Pozwoli nam ono utrzymywać odpowiednią cyrkulację powietrza oraz temperaturę. Pamiętać należy również o oświetleniu – koniecznie trzeba postawić na dobre, energooszczędne LED-y.

Źródło: Häfele

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!