Sklep z nalewkami w stylu XX-wiecznej apteki

Sklep z nalewkami w stylu XX-wiecznej apteki

Wiśniewski to nowo powstały koncept gastronomiczny, który łączy w sobie dwie funkcje – sklepu z nalewkami oraz baru. Asortyment sklepu ogranicza się do jednego produktu, nalewki z wiśni, która przygotowywana jest według tradycyjnych receptur z polskich owoców. Właścicielami konceptu i jednocześnie autorami projektu wystroju wnętrza są Rafał Kaletowski oraz Maciej Ryniewicz.

W poszukiwaniu stylistycznej identyfikacji wnętrza projektanci sięgnęli po wzorce z przeszłości i wykorzystali układ przestrzeni charakterystyczny dla aptek z ubiegłego stulecia. Aptekarski sznyt doskonale komponuje się z charakterem projektu gastronomicznego. Obszerny bar-lada, będący sercem lokalu i proste umeblowanie w postaci otwartych półek, dają efekt ciekawego i nietuzinkowego pomysłu na wnętrze.

wnętrze publiczne

Aranżacja sklepu z nalewkami

Lokal Wiśniewski znajduje się na Starym Mieście w Gdańsku, przy ulicy Piwnej. Zlokalizowany został na parterze w zabytkowej kamienicy o ozdobnej fasadzie. W planie lokalu króluje symetria, której oś wyznaczają wejście oraz środek barowej lady. Wysokie stropy, łukowe nadproże drzwiowe oraz duże okna ze szprosami – wszystko to podkreśla historyczny charakter obiektu.

Sklep składa się z jednego pomieszczenia na planie prostokąta, w którym centralnym elementem jest bar znajdujący się naprzeciwko wejścia. Za barem monolityczną bryłą baru znalazły się otwarte półki eksponujące butelki z trunkiem. Pozostała część pomieszczenia to strefa dla gości/klientów, którzy mogą dokonać szybkiego zakupu bądź też przystanąć i delektować się nalewką. Umożliwiają to wysokie stoliki usytuowane pod oknami, po obu stronach wejścia.

wnętrze publiczne

Zachęcające wnętrze konceptu Wiśniewski

Wnętrze konceptu Wiśniewski jest przytłumione, zanurzone w półmroku. Na tym tle wyróżniają się neonowe dekoracje wprowadzone w polu nadproża drzwiowego, a także nad witrynami z produktem w postaci zabawnych haseł. Neonowe jest także niewielkie logo, które nie zostało umieszczone w centralnym, eksponowanym miejscu – w strefie baru, a na ścianie przy wejściu.

Interesująca jest również okładzina ścian wnętrza – w postaci płytek glazurowanych, które tworzą podział ściany w postaci gęstej siatki. Płytki w kolorze granatowym, podkreślone jasnymi fugami, dobrze korespondują z neutralną, drewnianą podłogą. Także sufit nie mógł być ot taki. Projektanci zastosowali drewniany strop składający się z krzyżujących się masywnych belek.

Materiałem wykończeniowym jest płyta drewniana, z której wykonane zostały masywna, monolityczna bryła baru, witryny oraz parapety, będące jednocześnie półkami. Marmurowe blaty w strefie baru tylko podkreślają zamierzony „ciężar” aranżacji, który rekompensowany jest niewielką ilością wyposażenia.

Aranżacja sklepu z nalewkami – metryczka projektu wnętrza

Projekt: Rafał Kaletowski i Maciej Ryniewicz
Realizacja: wrzesień 2018
Lokalizacja: Stare Miasto w Gdańsku

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!