Projekt koncepcyjny showroomu marki Zaar

Projekt koncepcyjny showroomu marki Zaar

Marka Zaar to polski producent mebli projektowanych na wymiar, w którego ofercie czołowe miejsce zajmują meble kuchenne. Właściciele marki chcieli stworzyć miejsce pokazowe, w którym będą mogli zaprezentować główne produkty firmy. Projekt showroomu wykonało studio projektowe DIZU z Bielska Białej. Tam też zlokalizowany został lokal showroomu marki.

To, co miało znaleźć się w przestrzeni showroomu to przykładowe zabudowy kuchenne, stoły do kuchni oraz jadalni, a także dekoracje z chrobotka. Filozofia marki to minimalizm i harmonia i to też projektanci studia DIZU chcieli uchwycić w koncepcie showroomu. Postawili na otwartą przestrzeń, wypełnioną światłem oraz wyposażeniem w naturalnej kolorystyce.

aranżacja wnętrza

Projekt koncepcyjny studia DIZU

W niewielkim, L-kształtnym obiekcie projektanci musieli umieścić jak najwięcej mebli pokazowych, nie powodując tym samym wrażenia chaosu i przepychu. Mając to na uwadze, wshowroomie zaprezentowane zostały trzy typy zabudowy kuchennej oraz stół do jadalni, a takżepojedyncze modele mniejszych mebli.
 
Oprócz ekspozycji marki, istotnym elementem, który musiał znaleźć się w przestrzeni showroomu było stanowisko biurowe, gdzie Zainteresowani mogą usiąść oraz porozmawiać z pracownikiem marki. Rolę tę spełnia obszerna lada zintegrowana z blatem biurka oraz dostawionymi wygodnymi krzesłami.
aranżacja wnętrza
Stylistyka wnętrza podyktowana jest silnie designem, który promuje marka Zaar – nowoczesnymminimalizmem, opierającym się na połączeniach materiałów naturalnych oraz sztucznych. Eksponaty wykonane są zarówno z płyt meblowych laminowanych lub lakierowanych, jak i płyt fornirowanych. Ponadto znajdziemy tutaj także elementy kamienne, betonowe oraz drewniane.
Drewno wykorzystane jest także jako materiał blatów, zarówno kuchennych jak i blatu stołu. Ten drugi prezentuje modne obecnie lite drewno z dekoracyjną żywicą epoksydową.
 
Wszystkie elementy wyposażenia to proste, zgeometryzowane bryły, które stanowią harmonijną całość, doskonale prezentującą filozofię designu marki. Aranżację uzupełniają czarne, stalowe profile, podwieszane pod sufitem oraz ciekawa instalacja, wykonana z drewnianych belek. Zastosowanie tych elementów pełni także funkcję podziału przestrzeni i zaakcentowania
poszczególnych stref pomieszczenia.
 
Wnętrze obiektu wypełnione jest światłem – zarówno tym naturalnym, wpadającym przez przeszkloną fasadę lokalu, jak i sztucznym. Lampy rozmieszczone zostały w taki sposób, aby doświetlić każdy kąt pomieszczenia i wyeksponować każdy z obiektów. Zarówno światło, jak i przeważająca biel wyposażenia, sprawiają, że pomieszczenie wydaje się jasne i przyjemne.
aranżacja wnętrza

Sowroomu marki Zaar - metryczka proejktu wnętrza

Projekt: studio projektowe DIZU
Realizacja: w trakcie
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!