Foodcourt w Starym Browarze - aranżacja strefy gastronomicznej

Foodcourt w Starym Browarze - aranżacja strefy gastronomicznej

Stary Browar w Poznaniu to miejsce, które mocno wpisało się w przestrzeń miasta. Mieszkańcy udają się tam nie tylko na zakupy, Browar stanowi także punkt spotkań oraz pracy. Wraz ze zmianami zachodzącymi w mieście, modernizacji ulega także przestrzeń galerii, zaś cały proces powierzony został pracowni architektonicznej mode:lina.

Pierwszym krokiem w przebudowie zachodzącej w Starym Browarze była modernizacja strefy gastronomicznej. Łączna powierzchnia, która objęta została przebudową, to 450 m2, a w jej skład wchodzi atrium, taras oraz tzw. Kajówka. Założeniem, które przyjęli architekci, byli zaprojektowanie przestrzeni typu eat&go inspirowanej stylem urban life. Panować ma tu swobodna atmosfera sprzyjająca otwartości na innych oraz dobremu samopoczuciu.

Stary browar, mode:lina.

Foodcourt w Starym Browarze – plan przestrzeni

W przestrzeni foodcourtu wyróżnione zostały strefy, z których każda pełni oddzielną funkcję. W centralnej części znajduje się strefa wspólna o dużych stołach, przy których zasiąść może wiele osób. Bo obu stronach znajdują się strefy z obszernymi kanapami oraz stolikami, a także spora przestrzeń wypełniona niewielkimi, łatwymi do przestawienia stolikami.

Oprócz klasycznych miejsc, gdzie można wygodnie zjeść, zaaranżowane zostały także dwie strefy relaksu w postaci pojemnej loży oraz „salonu”. Pierwsza z nich pozwala na wspólną kawę większej grupy przyjaciół, zaś druga, umeblowana miękkimi fotelami, pozwala na wygodną pracę bądź chwilę odpoczynku oraz podładowanie urządzeń elektrycznych.

Stary browar, mode:lina.

Wyposażenie wnętrza

Przestrzeń atrium została zaadaptowana w taki sposób, aby dobrze wpisywać się w stylistykę całego obiektu. W związku z tym zastosowane zostało wyposażenie o naturalnej kolorystyce, które tworzy spójną kompozycję wraz z imitującą drewno posadzką oraz cegłą na ścianach. Meble są lekkie – podkreślają to ich ażurowe formy i stelaże. Dzięki temu, a także dzięki otwartej, wysokiej przestrzeni, ograniczonej z jednej strony balustradą, przestrzeń mogła zostać wypełniona dużą ilością mebli nie wprowadzając jednocześnie poczucia chaosu i nadmiaru.

Stary browar, mode:lina.

Foodcourt w Starym Browarze – kropla historii

Charakterystycznym elementem, który pojawia się w aranżacji, jest wykończenie w postaci miedzianych elementów konstrukcyjnych. Ich obecność inspirowana jest historią obiektu, która związana jest z przemysłem oraz z rewitalizacją i zaadaptowaniem budynku do potrzeb komercyjnych. Miedziane elementy nawiązują do starych urządzeń browarniczych, które pierwotnie wypełniały obiekt Starego Browaru.

Foodcourt w Starym Browarze - metryczka projektu wnętrza

Projekt: mode:lina
Realizacja: sierpień 2018
Lokalizacja: Poznań
Powierzchnia: 450 m2
Źródło: modelina-architekci.com

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!