Projekt adaptacji poddasza w sercu Warszawy

Projekt adaptacji poddasza w sercu Warszawy

W samym centrum stolicy, przy ulicy Wilczej, znajduje się zabytkowa kamienica. Właściciele jednego z mieszkań na poddaszu powierzyli jego adaptację architekt Monice Pniewskiej, działającej na zlecenie One Design. Projektantka wykorzystała niesamowity potencjał, jaki tkwił w aranżowanej przestrzeni – wysoki strop, skosy, duże okna. W ten sposób powstał ekstrawagancki projekt mieszkania o charakterze loftu z antresolą.

W przypadku tego projektu na pewno nie jest nudno. Projektantka pozwoliła sobie na odważne rozwiązania, pamiętając jednak o codziennych potrzebach użytkowników. Efektowna jest już sama konstrukcja antresoli, a także prowadzące na nią schody – elementy, stanowiące dominantę projektu. Wybierając tę stylistykę projektanci konsekwentnie realizują ją w kolejnych pomieszczeniach mieszkania, tworząc w ten sposób kompletną koncepcję wnętrza.

Jak architektka urządziła poddasze?

Metraż lokalu to zaledwie 60mkw, z których jednak architekci wygospodarowali aż 86mkw powierzchni użytkowej wraz z antresolą. Wchodząc do mieszkania znajdujemy się w otwartej przestrzeni, łączącej w sobie funkcję przedpokoju, salonu oraz aneksu kuchennego. W mieszkaniu wydzielone zostały jeszcze dwa pokoje oraz łazienka.

Istotnym elementem wnętrza są skosy, które zostały w bardzo dobry sposób zaadaptowane. Wyposażenie znajdującego się na antresoli pokoju wypoczynkowego wykorzystuje narzucone przez charakter poddasza cechy i zamienia je w atuty – jak skośna szafa o ostrym, trapezoidalnym kształcie.

Poddasze przy ulicy Wilczej – cegła i płyta OSB

Bazą projektu jest pomalowana na czarno cegła, rozciągająca się na głównej ścianie salonu. Dobrze współgra ona z pozostałymi, białymi ścianami oraz jasnoszarą posadzką. Niewielki aneks kuchenny wraz z wyspą doskonale wpisują się w estetykę przestrzeni poprzez zastosowanie metalowych konstrukcji pomalowanych na czarno. Ciekawym rozwiązaniem wydaje się także wykorzystanie płyty OSB jako fronty zabudowy kuchennej.

Drewno zastosowane jest także jako podniebie antresoli. Wraz z elementami wyposażenia, takimi jak miękka, seledynowa sofa, czy dywan z naturalnej skóry, ociepla ona industrialny charakter wnętrza. Także w łazience, w której króluje czerń wykorzystane zostało drewno, dzięki któremu pomieszczenie wydaje się bardziej przytulne.

 

Adaptacja poddasz - metryczka projektu wnętrza

Projekt: Monika Pniewska na zlecenie One Design

Realizacja: 2018

Lokalizacja: Warszawa

Źródło zdjęć: onedesign.pl

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!