Z hali produkcyjnej w nowoczesny open space od BiA Studio

Z hali produkcyjnej w nowoczesny open space od BiA Studio

Jedną z ciekawszych transformacji, jakie miały miejsce w ostatnich latach na terenie województwa świętokrzyskiego, była przebudowa dawnej hali produkcyjnej. Budynek stojący w Skarżysku Kamiennej zyskał nie tylko nową fasadę oraz przestrzeń wokoło, ale także pełne wyposażenie. Autorem projektu było biuro architektoniczne BiA Studio ze Szczecina, które w swoich realizacjach sięga po nowoczesne i proste formy.

Aranżacja wnętrza na nowo

Tak też prezentuje się nowe biuro w Skarżysku – nowocześnie i świeżo. Industrialna przestrzeń zaadaptowana została na potrzeby biura – podwieszane panele sufitowe częściowo osłaniają biegnące pod sufitem rury. W dominującą śnieżną biel wprowadzone zostały kolorystyczne akcenty – pastelowy błękit, gołębia szarość i groszkowa zieleń. Aby zachować równowagę kolorystyczną jasne wnętrze przecinają ciemne plamy, w postaci smukłych, prawie czarnych foteli biurowych. Na suficie zastosowane zostały listwy i panele LED, a także proste okrągłe lampy o jasnozielonych abażurach. Dobrze zaaranżowane oświetlenie sprawia, że wnętrze wydaje się wypełnione światłem i przestronne.

open space

Pierwotnie budynek stanowił obszerną przestrzeń produkcyjną o konstrukcji z prefabrykowanego betonu. Dało to szerokie pole do popisu dla architektów, którzy zachowali charakter budynku, nadając mu jednocześnie zupełnie nową, aktualną oprawę. Elewacja budynku obłożona została nieregularnymi ciemno-szarymi płytami, w które wplecione zostały pojedyncze jaśniejsze płyty. Dzięki temu elewacja pozbawiona jest przewidywalności. Uzupełnieniem nowoczesnego designu stało się szkło, które wykorzystane zostało jako materiał na zadaszenie drzwi frontowych oraz ogrodzenie. Całość dobrze wpisuje się w również odmienione obejście budynku w postaci prostych, geometrycznych trawników i rachitycznej roślinności.

open space

Celem transformacji wewnątrz budynku było utworzenie przestrzeni biurowej mieszczącej 50 osób, pomieszczenie konferencyjne, miejsce spotkań, toalety oraz pomieszczenia socjalne. Wszystko to utrzymane zostało w formie open space, gdzie przegrody pionowe stanowią niskie szafki oraz filary. Niskie meble wypoczynkowe typu soft seating rozmieszczone są w pozornym nieładzie, który wydziela w ten sposób strefę relaksu. Tworzy to przyjemny kontrast z rytmicznie rozmieszczonym wyposażeniem przestrzeni biurowej.

Projekt wnętrza wykonany przez BiA Studio utrzymany jest w dominującej obecnie stylistyce – minimalistycznej i nowoczesnej, o dominacji jasnych kolorów i intensywnych akcentów. A wszystko to na kanwie industrialnej hali o długiej historii.

Aranżacja biura - metryczka projektu wnętrza

Projekt: BiA Studio
Realizacja: 2015
Lokalizacja: Skarżysko Kamienna
Budżet: 1 mln zł
Zdjęcia: Filip Kacalski
Źródło: architizer.com, biastudio.pl

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!