AstraZeneca - nowa aranżacja biura od Massive Design

AstraZeneca - nowa aranżacja biura od Massive Design

Architekci z pracowni Massive Design stanęli przed nie lada wyzwaniem zaprojektowania wnętrza biura dla firmy AstraZeneca zgodnego z koncepcją Activity Based Workplace (ABW). W efekcie powstało atrakcyjne miejsce pracy, które przyczyniło się do dalszego inwestowania w rozwój warszawskiego biura.

Celem projektu wnętrza była nie tylko rozbudowa, stworzenie miejsc pracy dla kolejnych 500 osób ale także stworzenie prawdziwego serca biura – przestrzeni innej niż dotychczasowe, prawdziwego centrum społeczności AstraZeneca.


Agora jako pomysł na aranżację wnętrza

Pomysłem architektów z Massive Design na takie miejsce było stworzenie prawdziwej Agory, nawiązującej do starożytnych greckich placów – miejsc wymiany myśli, poglądów oraz doświadczeń. Jest to wielofunkcyjna przestrzeń, która łączy wszystkie kondygnacje tak przestrzennie, jak i funkcjonalnie. Było to wyzwanie nie tylko dla developera, ale również dla organizacji pracy biura, które musiało być etapami wyłączane z użytkowania, by umożliwić połączenie schodami cztery kondygnacje.

Agora charakteryzuje się otwartym planem, pełnym energetyzującej kolorystyki i mnogością zawartych w niej funkcji. Prócz nieformalnych miejsc spotkań możemy tam znaleźć punkt informacyjny dla pracowników, scenę przeznaczoną do publicznych prezentacji, organizacji eventów oraz spotkań typu townhall, kącik dla najmłodszych oraz punkt gastronomiczny.

Przestrzeń ta jest bezpośrednio połączona ze strefą recepcji i centrum konferencyjnym, dzięki czemu mogą z niej korzystać nawet goście z zewnątrz organizacji, bez konieczności przechodzenia przez całe biuro. Agora została wyposażona w modułowe mobilne meble, które w łatwy sposób można przestawiać i łączyć w niemal dowolnych konfiguracjach. Pozwala to w bardzo krótkim czasie zmienić przeważającą funkcję z tętniącej życiem kawiarni, na miejsce spotkań w małych grupach, czy przestrzeń eventową ze scenicznym układem siedzisk.

Przestrzeń wokół sceny została wyposażona w specjalistyczny system nagłośnienia, oświetlenia i obsługi audio-video, dzięki czemu możliwe jest organizowanie telemostów i innych spotkań transmitowanych na żywo.

Oprócz Agory w całym biurze zaprojektowanych zostało wiele sal konferencyjnych, ‘focus room’ów’, stref pracy projektowej i innych zakątków dostosowanych zarówno wielkością, jak i wystrojem do pracy różnych rodzajów.

Prawdziwym usprawnieniem dla funkcjonowania biura jest również system podglądu „na żywo” zajętości sal konferencyjnych ze specjalnie zaprojektowanego modułu dostępnego z komputera każdego użytkownika wewnętrznej sieci.

Rozbudowa biura była też świetnym sprawdzianem dla wprowadzonych wcześniej rozwiązań. Dedykowany przez AstraZeneca zespół projektowy zgłosił wszystkie swoje pomysły usprawnień przestrzeni na wstępnym etapie powstawania projektu, tak aby architekci mogli je wprowadzić w istniejących i nowoprojektowanych przestrzeniach. Powiększeniu uległy między innymi aneksy kawowe, a pośród rozlokowanych biurek powstało więcej stref z miękkimi meblami, które okazały się wyjątkowo sprzyjać spotkaniom w swobodnej atmosferze.

Podobnie jak we wcześniejszej realizacji, pracownicy AstraZeneca zostali zaangażowani w proces projektowy poprzez możliwość wyboru motywu przewodniego dla wystroju piętra oraz w wybór tematów i projektów stref socjalnych. W głosowaniu pracownicy zdecydowali, że tematem przewodnim wnętrz na jednym z pięter będzie Warszawa. Każda kuchnia, pokój socjalny i sala konferencyjna na tym piętrze nawiązują stylistyką do popularnych miejsc odwiedzanych w stolicy. Możemy zatem zaznać klimatu z plaży nad Wisłą zlokalizowaną w bezpośrednim otoczeniu mostu Poniatowskiego, poczuć gwar Hali Koszyki, czy odpocząć na ławce w parku Łazienki Królewskie.

Źródło: Massive Design

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!