Jan Nedved i jego apartament w futurystycznym budynku w Nicei

Jan Nedved i jego apartament w futurystycznym budynku w Nicei

Jan Nedved zaprojektował wnętrza apartamentu znajdującego się w niezwykłym budynku. Lustra z polerowanej stali na sufitach, taras większy niż reszta mieszkania i okno o szerokości niemal pięciu metrów sprawiają, że w każdej chwili i niemal z każdego miejsca można podziwiać widok na Morze Śródziemne.

Marina Baie des Anges to rozpoczęty w latach 70. ambitny projekt architektoniczny. Składa się z czterech budynków mieszkalnych, z których ostatni został wybudowany dopiero w latach 90. Autorem tej zakrojonej na szeroką skalę realizacji jest  słynny, nieżyjący już architekt André Minangoy, który na zamówienie władz Nicei stworzył futurystyczny kompleks, zaskakujące połączenie egipskich piramid z wiszącymi ogrodami Babilonu. Na terenie oprócz apartamentowców znajduje się też marina dla jachtów, centrum spa, basen, sklepy i restauracje. Całość zajmuje aż 16 akrów, a w ogromnych, ustawionych na planie amfiteatru mieści się prawie 1600 mieszkań. Każde z nich ma własny taras lub balkon.


Jan Nedved i jego nowoczesny apartament

Odnowienie jednego z tych apartamentów zlecono czeskiemu architektowi Janowi  Nedvedowi. Zadaniem architekta było jak najpełniejsze wykorzystanie niezwykłych widoków na Morze Śródziemne. Mieszkanie składa się z salonu z kuchnią, przedpokoju oraz trzech sypialni, z których każda ma własną łazienkę. Co ważne, taras zajmuje powierzchnię o 25 proc. większą niż sam apartament. Kluczowym elementem koncepcji było połączenie części zewnętrznej i wewnętrznej mieszkania w taki sposób, by granica między nimi była jak najmniej zauważalna. 

Bogata aranżacja wnętrza

Architekt nie zmieniał pierwotnej koncepcji podziału wnętrz, zgodnie z którą poszczególne pomieszczenia mają kształt trapezu. We wnętrzach dominują jasne kolory: biały i kremowy, przełamane jasnym szarym odcieniem. Na ścianach i podłogach zastosowano głównie trawertyn oraz bielone drewno. Na podwieszanych sufitach zamontowano lustra z polerowanej stali nierdzewnej, by maksymalnie stopić wnętrze ze światem zewnętrznym i zwielokrotnić widok morza. Dzięki temu trikowi, nawet będąc w sypialni od strony portu można podziwiać widok na otwarte morze.

Nadmorski apartament - metryczka projektu wnętrza

Projekt: Jan Nedved
Realizacja: 2018
Lokalizacja: Nicea
Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!