Nowa aranżacja biura od Massive Design - BNP Securities Services

Nowa aranżacja biura od Massive Design - BNP Securities Services

3 lata temu, w jednym z budynków Warsaw Spire powstało biuro BNP Securities Services, które miało wystarczyć na lata. Stało się jednak inaczej. Architekci z Massive Design zostali poproszeni o wykonanie kolejnej aranżacji biura tym razem o powierzchni blisko 8300m2, w budynku obok.

Jakie były założenia projektu wnętrza?

Nadrzędnym założeniem projektu wnętrza było rozbudowanie wprowadzonych uprzednio rozwiązań przestrzenno-funkcjonalnych i rozwinięcie ich o system pracy typu Agile. Zaproponowane w poprzednim biurze elementy wyposażenia w postaci mobilnych salek spotkań, pomieszczeńdo spotkań ad hoc czy budek telefonicznych sprawdziły się na tyle, że BNP Paribas Securities Services zdecydowało się na rozbudowanie wyposażenia biura o kolejne rozwiązania umożliwiające wykonywanie pracy w myśl zasad activity-based working.


Massive Design

Co o aranżacji biurą mówią architekci z pracowni Massive Design

W oparciu o doświadczenia z poprzedniego biura i najnowsze trendy w projektowaniu przestrzeni biurowej projektanci z Massive Design wspólnie z klientem zdecydowali się na znaczne powiększenie głównych przestrzeni wspólnych –kuchenek połączonych ze strefąrelaksu. Podobnie jak poprzednio znajdują się one w centralnej przestrzeni biura, ale tym razem są dostępne bezpośrednio z holu windowego i służą również komunikacji wewnątrz biura. Dzięki temu pracownicy zdecydowanie częściej je wykorzystują - mniej krępują się tego, że przebywają w przestrzeni z głównym przeznaczeniem do relaksu i anektują ją nawet jako tymczasowe mniej formalne miejsce do pracy. Otwarcie tej przestrzeni miało również swoje dalsze konsekwencje:

„Ponieważ w poprzednim biurze klienta powstała prawdziwa liga piłkarzyków, generująca duże ilości emocji, zdecydowaliśmy się na wyodrębnienie z pomieszczeń relaksu stref play zone. W nowym biurze BNP 2S mamy dość zaskakujące, jak na instytucję finansową, miejsca dedykowane specjalnie pod trambambule.” – mówi Rafał Pisulewski, projektant z Massive Design.

Massive Design

Serce każdego piętra w dalszym ciągu nawiązuje do stylów sztuki współczesnej. Przy zmianie lokalizacji i powiększeniu biura okazało się, że będzie ich zdecydowanie więcej, niż w poprzednim. BNP Paribas tradycyjnie zdecydowało się zapytać o zdanie pracowników. Stąd pomysł na fantastyczną strefę utrzymaną w stylu street art, gdzie jednym z elementów dekoracji jest oryginalny mural o rozmiarach 2,5x10m autorstwa warszawskiego artysty ulicznego - Jans1.

Część biurowa została podzielona na strefy funkcjonalne w pełni wykorzystujące atut głębokości traktu budynku. Od fasady mamy przestrzeń pracowniczą ze wszystkimi meblami czy mobilnymi rozwiązaniami wspomagającymi codzienną pracę, dalej strefę komunikacji, a od strony trzonu ciąg mniejszych i większych pomieszczeń na potrzeby spotkań, telekonferencji, magazynków i innych niezbędnych w funkcjonowaniu współczesnego biura. W przestrzeni biura znalazło się również miejsce na dwa, komfortowo wyposażone pomieszczenia dla rodzica z małym dzieckiem, tzw. „pokoje matki i dziecka”. Znajduje się w nich również nowoczesny sprzęt do ratowania życia.

Massive Design

Całość projektu Massive Design jest idealnym przykładem na to, jak odpowiednio przemyślane i dopracowane z klientem biuro wspomaga rozwój firmy i jej pracowników.

Aranżacja biura BNP Paribas Securities Services - metryczka projektu wnętrza

Projekt wnętrz: Massive Design
Powierzchnia: 8300 m2
Realizacja: 2018
Lokalizacja: Warszawa
Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!