Apartament wypoczynkowy w Gdańsku

Apartament wypoczynkowy w Gdańsku

Kameralny apartament, położony w bezpośrednim sąsiedztwie gdańskiej plaży, został zaprojektowany jako rodzinne miejsce wypoczynku. Realizacja opiera się na odważnych kontrastach oraz wyrazistych, wysokiej jakości materiałach wykończeniowych.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Rezydencja pod Warszawą w stylu New York Glamour

Część dzienna

Przestrzeń składa się z dwóch stref o odmiennych charakterach. Lakierowana zabudowa kuchenna w kolorze chłodnego beżu została zestawiona z płytką Atlas Concorde imitującą czarny marmur. Lustro narożne oraz posadzka w połysku optycznie powiększają wnętrze, multiplikując jednocześnie ażurową formę Chair One. Kompozycję dopełnia fornir kamienny w ciepłym odcieniu, który - dzięki unikalnej strukturze - z powodzeniem pełni funkcję dekoracyjną. Właściciele celebrują wspólne posiłki i szczególnie cenią sobie czas spędzany z bliskimi, czemu sprzyja okrągły stół marki Magis usytuowany w centrum mieszkania. Miejsce spotkań zostało dodatkowo podkreślone za sprawą punktowego oświetlenia sufitowego. Oprawa biegnąca przez całą strefę dzienną powstała według naszego projektu, zrealizowanego dzięki systemowi Crack LED marki Lira Lighting.

wnętrze apartamentu wypoczynkowego

Strefa wypoczynkowa

Obszar w zdecydowany sposób odcina się od aneksu kuchennego za sprawą drewnianych obłożeń. Intensywne wybarwienie drewna na podłodze zyskało swoją kontynuację na fornirowanej zabudowie meblowej. Sofa w kolorze subtelnej szarości, wraz z neutralnymi odcieniami zasłon, tworzy przestrzeń sprzyjającą relaksowi. Dodatkowym atutem tapicerowanego mebla jest funkcja spania oraz komfortowy, wysokiej klasy materac.

wnętrze apartamentu wypoczynkowego

Drzwi pomiędzy sypialnią a strefą dzienną umożliwiają dwustopniowe wydzielenie pomieszczenia, skrzydło składa się bowiem z dwóch niezależnych tafli o zróżnicowanej przezierności. Zastosowane rozwiązanie pozwala otworzyć sypialnię na strefę dzienną lub całkowicie ją wydzielić. Podziały tapicerowanego zagłówka odpowiadają rytmowi frontów szafek zawieszonych powyżej szerokiego łóżka. Ich gładka, pozbawiona widocznych uchwytów powierzchnia nie odciąga uwagi od subtelnych zabiegów dekoracyjnych. Wzdłuż tapicerowania i frontów przebiega wąska listwa LED, która ma znaczenie funkcjonalne, a jednocześnie buduje atmosferę wnętrza.

wnętrze glamour

Fornir pokrywający zabudowę meblową w strefie dziennej pojawia się także w łazience. Intensywna barwa wyposażenia wnętrza i czarne płytki marki Atlas Concorde tworzą niebanalną i niezwykle elegancką kompozycję. Elementem zasługującym na szczególną uwagę jest specjalnie zaprojektowane lustro oraz dostosowany do niego regał. Detale wnętrza są równomiernie oświetlone dzięki wykonanej na zamówienie lampie sufitowej marki Barrisol. Wnęka prysznicowa, obejmująca pełną szerokość ściany, została wykończona jasnymi płytkami, tworząc tym samym wrażenie przestronności.

wnętrze apartamentu wypoczynkowego

Metryczka architektoniczna:

projekt: Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe
zdjęcia: Wojciech Treder Pracownia Fotografii Mint
typ: apartament wypoczynkowy
lokalizacja: Gdańsk
rok realizacji: 2018
powierzchnia: 50 m2
zakres prac: projekt koncepcyjny wnętrz, projekty mebli oraz elementów wnętrza, wybór asortymentu, nadzór autorski

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!