Monochromatyczne wnętrze biura

Monochromatyczne wnętrze biura

Przestrzeń biurowa powinna korzystnie wpływać na naszą wydajność i kreatywność w pracy. Wpływa na to wszystko to co jest wokół nas, a więc meble, dodatki i oświetlenia. Dobrym przykładem jest minimalistyczne i monochromatyczne wnętrze biura architektów z pracowni LOFFT to projekt ich autorstwa.

Nowe biuro pracowni LOFFT mieści się w Bytowie przy głównej ulicy miasta, w otoczeniu kamienic z XIX I XX wieku. Remont obejmował zarówno zewnętrzną część, jak i wnętrze budynku. Przy porozumieniu z architektem miejskim należało zachować zastany podział i otwory okienne oraz nachylenie dachu.

Kamienica to dwukondygnacyjna przestrzeń o metrażu ogólnym 160 m², w której wydzielono komfortowe trzy stanowiska pracy dla dwóch pracowników, miejsce do analizy projektów i spotkań z inwestorem, miejsce pracy właściciela biura, pomieszczenie relaksu dla pracowników oraz pomieszczenie gospodarcze i toalety.

Wnętrze jest minimalistyczne i monochromatyczne co akcentuje wartości będące podstawą projektów tworzonych przez pracownię.

Biel i czerń to kolory występujące w logo firmy. We wnętrzu występują w różnych materiach. Schody wykonano z czarnego szczotkowanego dębu. To samo drewno zastosowano na ścianie i suficie w toalecie ale dodatkowo powoskowano dla zabezpieczenia przed zabrudzeniem i wilgocią.

Drugi podział to miejsce spotkań z inwestorem i omawiania koncepcji z pracownikami. Wyspa-stół to główne i najważniejszy punkt pomieszczenia - tu rodzą się pomysły i dyskusje z inwestorami. Stół to duża biała przestrzeń unosząca się w powietrzu. Dzięki zastosowaniu rozwiązania konstrukcji stalowej udało się uniknąć nogi podtrzymującej blat. Konstrukcja przechodzi w ścianę i jednocześnie podtrzymuje stopnie prowadzące na drugi poziom. Lewitujące stopnie wprowadzają lekkość i nawiązują do podwieszanej symboliki stołu, co jednocześnie jest bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem, łatwość utrzymaniu czystości.

Poddział przestrzeni lampami powtórzono na drugiej kondygnacji, tutaj zastosowano ten sam model ale w wersji wiszącej.

Dla podniesienia wnętrza zastosowano system drzwi na całą wysokość pomieszczenia z ukrytą ościeżnicą, co dodatkowo daje wizualne wrażenie wyższego wnętrza oraz brak dodatkowych elementów mocujących. A to podkreśla minimalizm tej przestrzeni. Na posadzkach zastosowano jednolity materiał - kwarc cementowy - kamienica znajduje się przy bardzo ruchliwej ulicy więc zdecydowano się na zastosowanie materiału bardzo elastycznego.

Projekt: LOFFT architektura Małgorzata Hendrych-Lubińska

Wykonawstwo: ANKRA Maciej Wiczkowski

Foto: LOFFT


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!