Restauracja WhiteOne - 100% natury

Restauracja WhiteOne - 100% natury

WhiteOne to warszawska restauracja, która swoim wystrojem i menu nie przypomina innych tego typu miejsc. Wnętrze utrzymane jest w industrialnym stylu przełamanym drewnianymi elementami. Za tym oryginalnym projektem stoi biuro interdyscyplinarne The Space.

Założeniem Inwestora było stworzenie miejsca eleganckiego, nowoczesnego i prestiżowego. Tutaj istotną kwestią było, aby restauracja mimo wszystko była dostępna dla każdego. Miejsce idealne zarówno na spotkanie biznesowe, jak i uroczystą kolację Rozwiązania zaproponowane przez architekt Dorotę Maksymowicz pozostawiają właścicielom możliwość rearanżacji przestrzeni. Dzięki czemu w zależności od potrzeb, miejsce to może na przemian uzyskiwać zarówno codzienny, jak i bardziej ekskluzywnych charakter. WhiteOne to w tej chwili ponad 178m², z czego 40m² to mocno rozbudowane, funkcjonalne zaplecze.

W projekcie restauracji wykorzystano wiele nowatorskich pomysłów. Architekci w nawiązaniu do historii miejsca, postanowili wykorzystać drewno, które pochodzi z bali przedwojennej kamiennicy. Budynek ze względu na stan techniczny musiał być odratowany i udało się odzyskać właśnie drewno. To co przy tym projekcie jest ciekawe to fakt, że postawiono na naturalne materiały. Kamień i drewno zdecydowanie króluje w WhiteOne.

Uwagę od wejścia zwracają lampy. To również autorski pomysł The Space. Drewniane gałęzie i żarówki. Proste, ale robi wrażenie. Dokładnie o to chodziło w tym projekcie. Materiały, które były wykorzystane do wykończenia a zostały w jakiś niewielkich ilościach – zyskały swoje drugie przeznaczenie. Tak jest właśnie w przypadku kamienia. Większe kawałki, które zostały w tej chwili pełnią funkcję zastawy. Idealnie uzupełniają się z polską kuchnią fusion serwowaną w WhiteOne. Kamień został również wykorzystany w autorskim projekcie lodówki na wino, która ma dwie strefy chłodzenia – na białe i czerwone wino. Zastosowano w niej kamień stal i szkło. Zbudowano ja na zamówienie i według wytycznych Doroty i oczekiwań Inwestora. Jest to tylko jeden z kilku pomysłów architekt Doroty Maksymowicz.

Do projektu zaproszono adeptki Akademii Sztuk Pięknych, które przygotowały specjalną kolekcję obrazów. Nad ich powstawaniem również czuwało The Space. Ich nietypowy rozmiar nie mógł zdominować wnętrza, co więcej udało się stworzyć takie obrazy, które dobrze ogląda się z każdej odległości. Zarówno z bliska, jak i daleka.

Większość wyposażenia – oświetlenie i meble, w tym stoły to projekt The Space. Warto zajrzeć również do łazienki gdzie możemy zobaczyć m.in. system wnękowych półek na ręczniki papierowe i materiałowe. A to wszystko również według pomysłu architektów. Ciekawostką są również płytki, na których możemy zobaczyć frez, który wykonano za pomocą techniki frezowania wodnego.

Sesja zdjęciowa: Yassen Hristov/ Hompics


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!