Atrium Centrum w nowej odsłonie

Atrium Centrum w nowej odsłonie

Warszawski biurowiec Atrium Centrum przeszedł gruntowną modernizację przestrzeni wspólnych, która przywróciłaby wnętrzom utracony blask. Za projekt i nadzór nad pracami wykończeniowymi odpowiada pracownia JMW Architekci.

Prace, które trwały sześć miesięcy, zmieniły nie do poznania lobby i  przestrzenie komunikacyjne. 

Atrium Center Warszawa nowe lobby

Atrium Center nowe lobby

Architekci postanowili stworzyć jak najbardziej elastyczną i przyjazną powierzchnię wspólną, do której bez trudu będą w stanie dopasować się wszyscy najemcy. Projekt koncepcyjny opierał się na pomyśle zastosowania najwyższej jakości nowoczesnych materiałów, które nadałyby wnętrzom elegancki, ponadczasowy wygląd. Dla zachowania spójności kolorystycznej projektanci postanowili pójść w kierunku neutralnych rozwiązań, które nawiązywałyby do kolorów zastosowanych materiałów. I tak płyty ze spieków kwarcowych, drewniane i blaszane panele, ślusarkę aluminiową oraz tynk zestawili z odpowiadającymi im odcieniami szarości, beżów i bieli. W ten sposób wszystkie strefy, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynku zyskały jeden spójny wygląd.

Atrium Center Warszawa nowe lobby

Atrium Center nowe lobby

Na przecięciu osi komunikacyjnych i widokowych we wnętrzu, stanęła główna recepcja - wizytówka tego miejsca. Zaprojektowanie ergonomicznego i zarazem atrakcyjnego obiektu recepcyjnego okazało się ciekawym wyzwaniem. Zaprojektowany został okrągły, elegancki mebel wykończony naturalnym drewnem w jasnym kolorze. Całości dopinają wysmakowane detale w postaci lamówek z mosiądzu i pięknej lady z czarnego kamienia ze złotym użyleniem. Odwiedzających recepcję wita nowy logotyp Atrium Centrum zaprojektowany również przez JMW Architekci. Spojrzenia wchodzących przyciąga wisząca oprawa świetlna w formie przestrzennej instalacji.

Atrium Center Warszawa nowe lobby

Atrium Center nowe lobby

Schody w tle recepcji prowadzą na antresolę, gdzie została zaprojektowana tzw. strefa chill out służąca do relaksu oraz nieformalnych spotkań. To niezbędny dziś elementem w każdym dobrze zaprojektowanym biurze. Wygląd miejsca, w którym pracownik może  swobodnie wypocząć, wpływa nie tylko na jego psychikę, ale też na kreatywność.

Architekci chcąc nieco „udomowić” przestrzeń położyli na posadzkach miękką wykładzinę dywanową w sprzyjających relaksowi odcieniach beżów i zieleni i wypełnili ją mobilnymi meblami. Zabudowane fotele i sofy z wysokimi oparciami pozwalają odseparować się na moment od otoczenia. Poniżej antresoli umiejscowiona została strefa z dodatkowymi siedziskami dla gości budynku.

Miejsce, wykończone panelami z naturalnego dębu wyznacza nową niezagospodarowaną dotąd przestrzeń w holu wejściowym. Ze względu na rodzaj materiału wykończeniowego ściany w lobby oraz w wewnętrznych patio zostały podzielone na kilka stref. Pierwsza, zlokalizowana na poziomie parteru, została pokryta drewnianymi panelami w ciepłych odcieniach brązu.

Wyższe partie ścian wykończone zostały białym tynkiem o delikatnym uziarnieniu, z nakładanymi elementami z antracytowej blachy, które przełamują monotonię białych ścian. Za nimi zamontowano oprawy świetlne typu LED, które emitują ciepłe światło wprowadzając w lobby klimat przyjaznej atmosfery.

Zastosowane przez architektów materiały gwarantują wysoką jakość, eleganckie wzornictwo i wytrzymałość. Ponadczasowy design ma przetrwać długie lata.

Źródło: materiały prasowe

Atrium Center Warszawa nowe lobby

Atrium Center nowe lobby

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!