Wnętrze Restauracji Łuski i Ości

Wnętrze Restauracji Łuski i Ości

Jest takie miejsce na mapie Warszawy, które warto odwiedzić z dwóch powodów. Pierwszy z nich to kuchnia i prawdopodobnie jedno z najlepszych sushi w mieście. Drugi to natomiast projekt wnętrz. Wiele wyjątkowych rozwiązań, które idealnie pasują do miejsca. A za całym konceptem stoi interdyscyplinarne biuro projektowe The Space.

 CZYTAJ RÓWNIEŻ: Najważniejsze wnętrzarskie trendy z Europy

Aranżacja restauracji to temat wyjątkowo trudny. Z jednej strony wystrój nie może przyćmić serwowanej kuchni, ma się wręcz idealnie uzupełniać z menu. Ma tworzyć przyjemną atmosferę, która spowoduje, że będzie chciało się wracać. Z drugiej natomiast, powstaje coraz więcej restauracji tematycznych i tutaj trzeba mieć już znacznie większą wiedzę o danej kuchni, regionie czy też kulturze. Przed takim wyzwaniem stanęło interdyscyplinarne biuro projektowe The Space. Inwestorowi zależało na prostej formie i tylko na tych elementach, które spowodują, że to miejsce będzie przez Klientów zapamiętane.

Architekt Dorota Maksymowicz wraz ze swoim zespołem postawiła na beton, dzięki czemu uzyskała nieco industrialne wnętrze. Idealnym uzupełnieniem okazały się lampy, krzesła oraz hokery z poduszkami. Wszystko wykonane zgodnie z projektem The Space.

Odrobina Japonii w Warszawie

To co zwraca uwagę gości zaraz od wejścia to ogromne japońskie akwarium, które zostało zrobione na specjalne zamówienie przez Konrada Szumilasa. Jak sam mówi - akwarium to dla niego zamknięta w niewidzialnych ścianach opowieść. Opowieść o trwaniu i zmianie, która zwiększa prestiż i znaczenie każdej przestrzeni. Akwaria w stylu japońskim (naturalnym) stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Aquadesignerzy potrafią stworzyć niezwykle piękne kompozycje z korzeni, kamieni oraz roślin.

Uzupełnieniem aranżacji są tradycyjne japońskie lalki z drewna – Kokeshi. To drewniane, walcowate figurki z charakterystyczną dużą głową. Kobiece postacie pozbawione są rąk, a ich korpusy ozdabia się ręcznie barwionymi, kwiecistymi wzorami. Twarze tradycyjnych kokeshi zaznaczane są natomiast jedynie kilkoma prostymi kreskami. Do produkcji figurek wykorzystuje się różne rodzaje drewna, z uwagi na ich specyficzne właściwości – np. drewno śliw nadaje laleczkom wyjątkowy kolor, natomiast miękkie drewno dereni zapewnia im niezwykłą jakość i trwałość.

Dla architektów The Space jedzenie idzie w parze z nauką. Dlatego dużą atrakcją jest możliwość podglądania pracy sushi mastera, dzięki skierowanej na niego kamerze. Duże wrażenie na gościach robi ręcznie wykonany mural, stanowiący przewodnik po właściwej technice spożywania sushi. 

The Space kolejny raz zmierzyło się z ciekawą realizacją, poradzili sobie z przestrzenią po poprzednim lokalu. Zgodnie z prośbą Inwestora – nie chcieli niczego burzyć, ani usuwać. Dostosowali swój projekt do miejsca, rozwiązując po drodze wyzwania techniczne, takie jak problem z wentylacją.

Restauracja za swój wystrój została nagrodzona tytułem Best Designed Restaurant 2015 przyznanym przez Warsaw Insider. Warto wspomnieć, że The Space zajęło się kompleksową realizacją projektu: od aranżacji, projekty branżowe, technologię a na wykonawstwie i nadzorze kończąc.

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!