Schowków nigdy dość

Schowków nigdy dość

Czteropokojowe mieszkanie na warszawskim osiedlu miało przed remontem dużo zalet i jeszcze więcej wad. Najpoważniejszą z nich była niewystarczająca ilość miejsca do przechowywania. Co zaproponowali inwestorom architekci z pracowni MGN?


Zmiana układu ścian była jedynym sposobem na dopasowanie pomieszczeń do potrzeb właścicieli. Korytarze w nowo zakupionym mieszkaniu były zbyt wąskie na wstawienie szaf, a garderoba tak mikroskopijna, że nadawała się jedynie na miejsce ukrycia odkurzacza czy mopów. Kochający porządek inwestorzy uważali jednak, że schowków musi być tyle, aby bez problemu zmieściły się w nich wszystkie rzeczy – nie tylko te, które mają teraz, ale również te, które przybędą w przyszłości.


szafki, półki, remont mieszkania, jak zaaranzowac mieszkanie

Drugim mankamentem mieszkania okazały się odbiegające od współczesnych standardów łazienki. Co prawda, deweloper zaplanował dwie, ale tak ciasne, że korzystanie z nich z pewnością byłoby niezbyt wygodne. Właściciele uznali zatem, że w układzie mieszkania trzeba dokonać niezbędnych zmian. O pomoc w ich przeprowadzeniu zwrócili się do Małgorzaty Górskiej-Niwińskiej z Pracowni Architektonicznej MGN, która przygotowała projekt przebudowy, przewidujący poszerzenie korytarzy i powiększenie łazienek kosztem sąsiadujących z nimi pomieszczeń. W efekcie zniknęła niefunkcjonalna garderoba i WC, zostały też nieco uszczuplone powierzchnie sypialni. Strata niewielka, zważywszy na to, co zyskali. Po uciążliwym remoncie można było przystąpić do przyjemniejszych prac aranżacyjnych. Gospodarze wybrali styl nowoczesny i spokojną neutralną kolorystykę, w której czują się najlepiej. Wnętrza ożywiono delikatnie akcentami mocniejszych barw.


klasyczne wnetrza

W salonie połączonym z kuchnią mieści się przestronna część dzienna ze strefami o różnej funkcji, których odrębność podkreśla między innymi ustawienie mebli. Duża sofa została ustawiona tyłem do części kuchenno-jadalnej, tak by osoby na niej odpoczywające nie musiały potrzeć na rozgardiasz, który zazwyczaj towarzyszy gotowaniu. W kąciku telewizyjnym zaprojektowano zabudowę meblową o nieregularnym kształcie. Szafki są pojemne, ale wyglądają lekko, dzięki czemu nie przytłaczają wnętrza. 


zabudowa drewniana scian

Strefa jadalniana znajduje się w optymalnym miejscu – w pobliżu aneksu kuchennego. Niewielki, rozkładany stół na co dzień nie zajmuje dużo miejsca; można jednak podwoić wielkość blatu, tak by wygodnie usiadło przy nim nawet dwanaście osób. Przy barku – poszerzonym blacie półwyspu – można usiąść, by wypić szybką kawę lub potowarzyszyć gospodarzom przygotowującym posiłek. W częściowo podwieszonym suficie zainstalowano punkty halogenowe i taśmy LED. Są tu też lampy wiszące nad barkiem i stołem. Tak zróżnicowane oświetlenie salonu umożliwia regulowanie intensywności światła w zależności od sytuacji czy nastroju.


remont mieszkania

W kuchni na brak schowków właściciele narzekać nie mogą. Jest wysoka szafa, a także szafki górne oraz dolne ustawione w kształt litery U. Taki układ zabudowy zapewnia mnóstwo miejsca do przechowywania i długie blaty robocze.


sypialnia

W sypialni również znajduje się ogromna szafa. Aby swobodnie otwierać jej drzwi, zrezygnowano ze stolików nocnych. Szafka z blatem i półkami z dostępem po bokach znajduje się za wezgłowiem łóżka. Ścianę naprzeciwko łóżka wykończono dekoracyjną, biało-srebrną tapetą z motywem arabeski. Drzwi prowadzą do jednej z dwóch łazienek. 

W pokoju dziecka, uwagę zwraca wesoła tapeta w kolorowe groszki, której fragmentami oklejono nie tylko ściany ale i część sufitu. Do pojawiających się na niej barw dobrano odcienie pozostałych elementów wystroju.


pokoj dla dziecka

Jedna z łazienek po połączeniu z garderobą stała się bardzo przestronna. Znajduje się w niej obszerna kabina prysznicowa bez brodzika, umywalka, sedes i dwa pojemne schowki. To pomieszczenie przeznaczone dla pana domu, dlatego zaaranżowano ją w ciemnych barwach, odbiegających od kolorystyki reszty mieszkania.


lazienka dla mezczyzny

Łazienka tzw. damska jest utrzymana w jasnej, relaksującej kolorystyce. To pomieszczenie zostało powiększone o przylegającą wcześniej do niego toaletę. Po zainstalowaniu wszystkich niezbędnych urządzeń i mebli pozostało w nim jeszcze sporo wolnej przestrzeni. W białej szafie ukryto pralkę i kosz na bieliznę.


lazienka dla mezczyzny

W pokoju gościnnym także znalazło się miejsce na pojemną zabudowę z szafami, szafką i otwartymi półkami. Została ona zrobiona na wymiar, podobnie jak większość mebli w tym mieszkaniu.

 

zabudowa drewniana scian

Projekt wnętrz: Małgorzata Górska-Niwińska/Pracownia Architektoniczna MGN

Lokalizacja: Warszawa

realizacja: 2018

Zdjęcia: Małgorzata Górska-Niwińska/Pracownia Architektoniczna MGN

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!