Hol wejściowy z duszą

Hol wejściowy z duszą

Projekt wnętrza dla firmy KitchenAid Polska polegał na nadaniu reprezentacyjnego charakteru przestrzeni holu oraz jego wizualnym powiększeniu. Strefa wejściowa adaptowanego biurowca ma mały metraż, co oznacza, że jedynym możliwym miejscem zorganizowania recepcji była dusza schodów.


Dodatkowym wyzwaniem dla projektantów była konieczność pozostawienia możliwości powrotu wnętrz do stanu pierwotnego, wynikająca z faktu, że siedziba firmy mieści się w wynajętym budynku. Uwarunkowania te stały się punktem wyjścia do kreatywnych działań.

Grupa projektowa [winkle] skorzystała w projekcie z takich rozwiązań plastycznych, które podkreślają atuty architektury istniejącej klatki klatki schodowej – jej piękny obły kształt oraz wysoką wertykalną przestrzeń wewnątrz szerokiej duszy.


hol wejściowy
hol wejściowy

Pierwszym etapem była przebudowa barierki schodów, tak aby nabrała ona rzeźbiarskiej formy oraz stała się spokojnym tłem dla dalszych działań. Poręcz oraz słupki ze stali nierdzewnej zostały zabudowane przy pomocy płyty gips-karton, co uwydatniło wyoblenia kształtu klatki schodowej oraz falującą linię stropu pierwszego piętra. Wzdłuż schodów wykonano szare lamperie, które stworzyły ciekawą przestrzeń oraz dobrze skomponowały się z istniejącymi kamiennymi stopniami. Wykonane na specjalne zamówienie poręcze z giętego płaskownika stalowego swoim minimalistycznym kształtem i obłościami subtelnie uzupełniają nową barierkę.


hol wejściowy

Kolejnym etapem było stworzenie w duszy klatki schodowej „chmury kolorów”, która przelewa się pomiędzy piętrami i zaprasza do wejścia w świat mikserów dostępnych we „wszystkich kolorach tęczy”. Elementy instalacji cały czas delikatnie wirują i poruszają się, rozpraszając światło i rzucając subtelne, kolorowe cienie.


hol wejściowy

Grupa projektowa [winkle] była odpowiedzialna za projekt instalacji artystycznej chmury, jak również za jej wykonanie, transport i montaż. Instalacja składa się z około tysiąca elementów wyciętych laserowo z 24 rodzajów kolorowej foli o różnym stopniu przeźroczystości, uzyskanym dzięki specjalistycznym zadrukom. Podkonstrukcją dla nich są wycięte laserowo listwy ze szkła akrylowego. Do połączenia wszystkich elementów wykorzystano linki i żyłki wędkarskie o różnych właściwościach, zaciski używanych przy produkcji biżuterii, a do zawieszenia rzeźby liny i elementy wyposażenia stosowane w żeglarstwie.


Siedziba Kitchen Aid Polska

Autorzy projektu:[winkle]: Eliza Biała, Maga Baryła, Piotr Baszyński AS DSGN: Aleksandra Siłuch

Powierzchnia: 350m2

Lokalizacja: Warszawa

Realizacja: 2016

 

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!