Biuro w dawnej szkole

Biuro w dawnej szkole

Wnętrza biurowe w budynku dawnej szkoły przy ul. Królowej Bony 13 w Gliwicach powstały dla firm XSolve, tworzącej złożone produkty internetowe oraz Chilid, projektującej aplikacje internetowe oraz prototypy produktów webowych. Projekt wykonało Biuro Projektów Rafał Drobczyk wraz z Anną Zarudzką oraz Chilid.


Wymagania klienta, zdecydowanego i doskonale znającego swoje potrzeby sprawiły, że założenia projektowe nie mogły odnosić się tylko do dobrego designu i ergonomicznej przestrzeni. Według niego biuro poprzez sposób aranżacji  miało pobudzać użytkowników do kreatywnej pracy, mającej realny wpływ na rozwój firmy. Powinno także umożliwić chwilę odpoczynku i relaksu podczas wielu godzin poświęconych na realizowane projekty firmy.


biuro w gliwicach
biuro w gliwicach
biuro w gliwicach

Na bazie tych założeń i potrzeb stworzono przestrzeń o powierzchni ponad 1000 m2 , odpowiednią dla osób z niej korzystających. W tzw. Aglie Office znajdują się: dwie duże sale konferencyjne, mniejsze sale spotkań tzw: meeting rooms, oddzielone od pozostałej przestrzeni szklanymi ściankami, zapewniającymi transparentność.


biuro w gliwicach
biuro w gliwicach
biuro w gliwicach
biuro w gliwicach

W dawnej sali gimnastycznej tworzącej w tej chwili przestronny open space, zaprojektowano antresolę z przestrzenią ciszy i relaksu (silent room). W pomieszczeniu gdzie przewidziano największą powierzchnię miejsc pracy powstała scena, na której stopniach można siedzieć na wygodnych pufach lub prowadzić konferencję dla wszystkich osób w biurze. Podstawowe funkcje uzupełniają pomieszczenia: kuchnia i kawiarnia wraz toaletami, chaos room czyli przestrzeń do głośnej interakcji między użytkownikami oraz mała sala kinowa.


biuro w gliwicach
biuro w gliwicach
biuro w gliwicach

Wyjątkowego charakteru wnętrzu nadają ceglane ściany istniejącego budynku, betonowa podłoga a także widoczne elementy instalacji wentylacyjnej i elektrycznej. Całość uzupełnia gustownie dobrane wyposażenie wnętrza oraz dodatki.


biuro w gliwicach
biuro w gliwicach
biuro w gliwicach
biuro w gliwicach

Biuro Xsolve w dawnej szkole

Powierzchnia: 1000 m2

Projekt wnętrz: Biuro Projektów Rafał Drobczyk, Anna Zarudzka oraz Chilid

Realizacja: 2017

Lokalizacja: Gliwice

Zdjęcia: Budzik Studio © XSolve i Chilid


Sprawdź także: Część biurowa Hali Koszyki


biuro w gliwicach

Komentarze

Ilość komentarzy: 6

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

ANNA SYCZYŃSKA 2018-02-05 10:45:50

Niewyobrażalnie piękne wnętrze. Wymarzone miejsce do pracy dla każdego. Gratulacje dla biura projektów Rafał Drobczyk!

Ania 2018-02-06 21:08:12

Jak tu stylowo, tyle światła i przestrzeni! Ach i och!

Andrzej 2018-02-08 18:44:44

Być w tym, oglądać i cieszyć się z bycia. A może i popracować...!

Kasia 2018-02-10 15:38:19

Ładnie :) gratulacje dla projektantów :) dobra robota :)

Kazimierz Polak 2018-02-16 20:34:57

Doskonały przykład jak wytrawny architekt może zawładnąć przekazaną mu przestrzenią i z wielkim smakiem przekształcić ją w prawdziwe dzieło sztuki. Niezwykle efektowna aranżacja z zachowaniem finezji i smaku w odniesieniu do najdrobniejszych szczegółów. Niesamowity efekt końcowy, przy 100% realizacji wymagań postawionych przez inwestora.
Brawo, brawo i jeszcze raz brawo !!!!.
Gratulacje dla całego zespołu.

bob budowniczy 2018-02-20 09:34:45

gratulacje przedewszytkim dla osoby ogarniającej i koordynującej wszystkie firmy wykonawcze i fachowców którzy takie cudo wykonali.
u nas jednak nikt takich osób nie docenia :)

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!