Restauracja w Zamku Krzyżackim

Restauracja w Zamku Krzyżackim

Pracownia architektoniczna LOFFT stanęła przed wyzwaniem odrestaurowania niektórych pomieszczeń w Zamku Krzyżackim w Bytowie. Prace objęły restaurację oraz dodatkowe pomieszczenia, którym należało nadać nową funkcję. Prócz sali konsumpcyjnej została adoptowana sala konferencyjna i baszta.


Zamek Krzyżacki w Bytowie to miejsce z bogatą historią. Zbudowamy w XIVwieku kompleks zmianiał właścicieli w wyniku wojen. Częściowo odbudowany po wojnie polsko-szwedzkiej, w XIX wieku służył jako sąd, więzienie czy urząd skarbowy. Odbudowywano go z przerwami w latach 1957-62 i 1969-90 umieszczając w nim Muzeum Zachodniokaszubskie oraz hotel z restauracją i bibliotekę.


zamek krzyzacki bytow
zamek krzyzacki bytow
zamek krzyzacki bytow

W projekcie sali konsumpcyjnej architektka Małgorzata Hendrych-Lubińska skupiła się na podkreśleniu sklepienia krzyżowo-łukowego oraz wydobyciu murów ceglanych charakterystycznych dla epoki powstania zamku. W sali konferencyjnej natomiast nawiązała do regionu, umieszczając w jej centralnej części rozetę z motywami kaszubskimi. 


zamek krzyzacki bytow

Motywy metaloplastyki kaszubskiej pojawiają się także w baszcie. Zastosowano w niej również elementy natury nawiązujące do otaczającej przyrody. W restauracji nie zapomniano o najmłodszych, dla których stworzono kącik z hamakami.


zamek krzyzacki bytow
zamek krzyzacki bytow
zamek krzyzacki bytow

Projekt wnętrz: LOFFT ARCHITEKTURA WNĘTRZ Małgorzata Hendrych-Lubińska

Wykonawca : ANKRA Maciej Wiczkowski

W trakcie realizacji

Lokalizacja: Bytów

Zdjęcia i wizualizacje: Małgorzata Hendrych-Lubińska


Sprawdź także: Przedszkole Jamneńskie według LOFFT


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!