Restauracja YUZU w Bałtyku

Restauracja YUZU w Bałtyku

Minimalistyczne i surowe smaki Japonii oraz peruwiańska wyrazistość i zdecydowane aromaty. To połączenie, choć wydaje się nielogiczne, podbija podniebienia nie tylko mieszkańców Peru. Teraz japońsko-peruwiańskiej kuchni i filozofii gotowania w stylu Nikkei spróbować można w Poznaniu w budynku Bałtyk. Wnętrze zaprojektowała Hanna Włodarczyk.


Yuzu serwuje m.in. ryby tylko z ekologicznych połowów, które lądują na talerzach gości maksymalnie w 36 godzin. W jaki sposób smaki z talerzy i dwie tak skrajne i odległe temperamentami kultury wpłynęły na wygląd wnętrza wnętrza restauracji?


yuzu poznan baltyk
yuzu poznan baltyk
yuzu poznan baltyk

Gdyby kuchnię Nikkei, jej smaki i kultury z których się wywodzi można było przetłumaczyć na język projektowania przestrzeni, to Yuzu byłoby idealnym przykładem takiej translacji. Znajdziemy tu nie tylko beton, ale także plecione z giętkiego, egzotycznego drewna meble, drewniany, surowy blat czy tropikalne, tworzone z ciemnego drewna lampy. Tu nowoczesność miesza się z motywami etnicznymi, czerpanymi z estetyki Peru, ale wkomponowanymi w japońską surowość i precyzję. Betonowa ściana, na której powieszono pomalowane na złoto wiosła, jest pozostałością po surowym stanie biurowca. Odkrywa realne „wnętrze” Bałtyku pokazując urok prawdziwego, surowego betonu o ciekawej, nieregularnej fakturze. To właśnie złote wiosła oraz pozostałe dekoracje w tym odcieniu są „biżuterią” dla całego wnętrza i przywodzą na myśl ciepły klimat Peru. Wszystkie dania serwowane są na ręcznie tworzonej zastawie pochodzącej z Okinawy o nieregularnych formach i strukturze.


yuzu poznan baltyk
yuzu poznan baltyk

Pomysłodawcą Yuzu jest Kamil Brzozowski, który kuchni Kraju Kwitnących Wiśni uczył się od japońskich szefów, m.in. w restauracjach Tsubame, Niponkan, SushiZushi. Każda z nich była podróżą nie tylko kulinarną ale także fizyczną – z Warszawy do Cardiff w Walii. Historia rozpoczyna się w dniu, kiedy młody kucharz, zaraz po szkole i stażach w warszawskich hotelach (Sheraton i Bristol) poszukuje pracy i w ogłoszeniach zamieszczonych w lokalnej gazecie znajduje takie, w którym właściciele poszukują kucharza do japońskiej restauracji Tsubame. Była to miłość od pierwszego wejrzenia, bo od pierwszego spotkania z japońskimi smakami wiedział, że będzie to stały związek. Dziś wie także, że bardziej interesuje go nowoczesne połączenie smaków, niż dokładne odtwarzanie tradycyjnej kuchni japońskiej. Stąd pomysł i fascynacja kulinarną filozofią Nikkei, która pozwala takie egzotyczne smaki oswoić i bez uszczerbku na kulinarnej tradycji przenieść na europejski grunt.
Jak to się dzieje, że świeże ryby, m.in. makrele, ostroboki, seriole czy tuńczyki błękitnopłetwne z ekologicznych połowów są w Yuzu zawsze świeże? Mają maksymalnie 36 godzin na to, by z wybrzeża Portugalii dotrzeć na talerze gości restauracji. Prosto z kutrów pakowane są do skrzynek z lodem i docierają do Warszawy. Stamtąd przesyłką kurierską wysyłane są do Poznania. Często okazuje się, że do Yuzu docierają już w ciągu doby. To właśnie świeże ryby, ich naturalny smak i struktura są największą gwiazdą menu i całej restauracji. Ma się tu do nich ogromny szacunek i traktuje z odpowiednim namaszczeniem.


yuzu poznan baltyk

Historia kuchni Nikkei sięga XIX wieku, kiedy z przyczyn politycznych nasiliły się japońskie ruchy migracyjne. Mniejszości narodowe i etniczne swoją kulturową i społeczną niezależność rozpoczęły właśnie od asymilacji kulinarnej. Połączenie smaków, które wydaje się nierealne i surrealistyczne stało się możliwe właśnie dzięki nowym mieszkańcom Peru, ich fascynacji wielobarwnością i intensywnością peruwiańskiej kuchni oraz dzięki tęsknocie za smakami Japonii. W ten sposób narodziła się kuchnia Nikkei, w której do dziś czuć nie tylko nostalgię za smakami zapamiętanymi z dzieciństwa, ale także szczerą chęć bycia „tu i teraz”, oswojenia codzienności także przez adaptację nowych smaków.

Nikkei to sposób gotowania bazujący na japońskim szacunku do produktu, wydobyciu jego naturalnego smaku oraz na tym, co proponowała kiedyś, i proponuje dziś: zastana sytuacja, miejsce w którym żyjemy i smaki, z którymi spotykamy się na co dzień (w wypadku Nikkei – peruwiańska kuchnia). Nie ma tu miejsca na żal za utraconą rzeczywistością, a raczej na nieskrępowaną i budowaną także smakiem radość z kulinarnych rytuałów. Kamil Brzozowski, pomysłodawca Yuzu twierdzi, że niemożliwe jest stworzenie w Polsce idealnie odwzorowanej, japońskiej kuchni m.in. dlatego, że nie jesteśmy w stanie sprowadzić niektórych gatunków ryb, owoców, przypraw, ale także dlatego, że europejskie podniebienia nie są przyzwyczajone do surowości i minimalizmu japońskiej kuchni. Możemy jednak, w szczery i fascynujący kulinarnie sposób, stworzyć kuchnię Nikkei, która pomimo tego, że dziś stała się już lokalną, peruwiańską specjalnością, może być z powodzeniem serwowana na każdej szerokości geograficznej i zrozumiana przez każde podniebienie. Także to nad Bałtykiem.


yuzu poznan baltyk

Restauracja Yuzu

Projekt wnętrz: Hanna Włodarczyk

Realizacja: 2017

Lokalizacja: Poznań, Bałtyk

Zdjęcia: materiały prasowe Yuzu

Sprawdź także: Nowe życie Concordii Taste


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!